Nyhetsbrev som vill krossa fördomar om IF

Det finns mycket fördomar om intellektuell funktionsnedsättning (IF). Kunskapen är också ofta dålig om vad det innebär att ha en lindrig IF. I Funktion i fokus nyhetsbrev har vi samlat fakta, stöd, filmer och poddavsnitt om intellektuell funktionsnedsättning.

Mattias och Sharon
Mattias, 35 år, och Sharon, 29 år, pratar om hur det är att ha lindrig IF i podden Funka olika.

Mattias och Sharon vill krossa fördomar om IF

I fyra avsnitt av podden Funka olika möter vi Mattias och Sharon som båda har lindrig intellektuell funktionsnedsättning (IF). Vi får följa dem genom skoltiden fram till i dag. Genom att delta i podden vill de öka kunskapen om IF.
» Podden Funka olika – Bli vuxen med IF

24 korta filmer om IF

Möt Sanna, Sharon, Mattias, Linda, Mariusz och Nicolas i filmer om IF. De berättar vad IF innebär för dem, vilket stöd som varit bra, hur det fungerar med vänner och annat i livet. I filmerna får vi höra vad de vill att andra ska veta om IF. Filmerna finns med svensk och engelsk text.
» Filmer om IF
» Intervju med Ola Melén och Emelie Pousette på IF-grupper

IF-grupper om vuxenlivet

Sanna, Mattias och Sharon lärde känna varandra genom Habilitering & Hälsas
IF-grupper. Det är samtalsgrupper för personer med IF som är över 15 år. I grupperna pratar man om sådant som är viktigt i livet. Det kan vara vänskap, kärlek, jobb, sexualitet och hur det är att ha IF.
» IF-grupper för unga och vuxna

 

Theo, Felix och Filippa
Theo och Felix, 18 år, och Filippa, 19 år, är med i podden Funka olika.

Från barndom till ålderdom

Podden Funka olika har gjort flera serier om IF, bland annat om IF i olika åldrar: barndom, tonår, vuxenliv och åldrande. I avsnittet om tonåren är det Theo, Felix och Filippa som berättar.
» Intellektuell funktionsnedsättning i Funka olika

Särskolan byter namn

Den 2 juli byter särskolan namn till anpassad skola. Det är två elever som har drivit frågan om namnbytet, Rasmus Westlund och Leo Lust, som båda har gått i särskola. Mobbning och utanförskap låg bakom deras vilja att byta benämning.
» Skolvärlden – Elevernas kamp ledde till namnbyte för särskolan
» Skolverket – de nya namnen på vissa skolformer

 

UR om gymnasievalet, jobb och IF

I serien Sista terminen i nian följer UR en klass i särskolan under deras sista termin på högstadiet. Serien handlar om deras förberedelser, tankar och känslor inför gymnasiet. UR har även gjort serierna Elin, Alvin och vuxenlivet som handlar om att vara ung med IF samt Jag jobbar, där vi möter sex yrkes-
arbetande med IF.
» Sista terminen i nian
» Elin, Alvin och vuxenlivet
» Jag jobbar

 

Jenny Rosendahl. Fotograf: Richard Kilström Porträtt av jenny rosendahl

Avhandling – inflytande och delaktighet för unga med IF

Jenny Rosendahl, Specialpedagogiska institutionen på Stockholms universitet, undersöker i sin avhandling hur unga vuxna med IF ser på inflytande och delaktighet i demokratiska processer och i fritids- och kulturaktiviteter.
» Läs om avhandlingen på su.se

 

Aktuellt från Habilitering & Hälsa

Foto: Jonas Hallqvist Kognitivt stöd för studier

Enklare vardag

Söker du efter tips som gör det lättare att förstå, minnas, planera eller kommunicera? I filmer och material ger behandlare på Habiliteringens resurscenter exempel på kommunikativt och kognitivt stöd. 
» Enklare vardag på habilitering.se


Bildstöd att ladda ner

På habilitering.se finns färdiga bildstöd att ladda ner. Du hittar bland annat veckoscheman och bildark om olika teman, till exempel morgonrutiner, aktiviteter och olika känslor.
» Material att ladda ner


Kurs om AKK och kommunikation

10 maj håller Habiliteringens resurscenter en halvdagskurs för närstående och personal runt ett barn eller en vuxen som behöver fler sätt att kommunicera än enbart tal. Kursen ger kunskap om alternativ och kompletterande kommunikation (AKK).
» Kommunikation och AKK


Om IF på lättläst

På habilitering.se kan du hitta fakta om IF hos barn, ungdomar och vuxna. Det finns även en faktatext på lättläst svenska.
» Kort om IF 
» Kort om IF – lättläst svenska


Stöd till dig som arbetar på gruppbostad

Materialet Grepp om livet är ett praktiskt och konkret material för att utveckla självständighet genom kognitivt stöd. Det vänder sig till dig som möter vuxna med intellektuell funktionsnedsättning på ett boende eller i en daglig verksamhet.
» Grepp om livet

Publicerad 2023-04-18