Böcker om förvärvad hjärnskada

En förvärvad hjärnskada är en skada på hjärnan som inte är medfödd. Den kan uppkomma genom olyckor eller sjukdom och påverkar både fysiska, kognitiva, psykiska och sociala funktioner. Här har vi samlat boktips med information om, och stöd vid förvärvad hjärnskada.


Bruten tid – om att vara ung och hjärnskadad

Av Matilda Thuresson och Stefan Strömberg, Visto förlag, 2021

Matilda Thuresson var 13 år när hela hennes liv förändrades. Hon och hennes kompis Marjan var på väg hem från skolan i Falun när de blev påkörda bakifrån, på trottoaren. Marjan dog en stund senare på sjukhuset. För Matilda började en kamp som fortfarande håller på. Bruten tid är Matildas egen berättelse om vägen tillbaka, om att hitta den person hon vill vara, om att lära sig allting på nytt.

Ett blodkärl som brast

Av Christa Mickelsson, Fontana Media, 2020

Christa Mickelsson, journalist och tvåbarnsmamma, är 33 år när hon plötsligt och helt utan förvarning drabbas av en massiv hjärnblödning. När hon vaknar upp på sjukhuset är hon förlamad på högra sidan och alla orden är borta. Det här är hennes berättelse om vägen tillbaka.

Himlen måste sakna en ängel

Av Linn Maria Wågberg, Norstedts, 2018

Linn får veta att hennes son Leo har varit med om en kanotolycka på ett konfirmationsläger. Leo har hamnat i iskallt vatten och därefter drabbats av hjärtstillestånd. Räddningspersonalen lyckas få hans hjärta att börja slå igen, men ingen vet om han kommer att överleva.

Himlen måste sakna en ängel är en berättelse om en familj, om en fruktansvärd olycka och om de inblandades "liv efter döden". Men lika mycket är det en berättelse om sorg, kris, ilska, hopp, hjältar och hur man lever vidare när livet inte blir som det var tänkt.

Katastroke – en berättelse om kärlek, hopp och viljan att fortsätta leva

Av Annika Gaardsdal, berättat för Mia Gahne, Bazar förlag, 2024

Annika Gaardsdal och familjen flyttade till USA när hennes man Anders fick erbjudande om ett jobb. De stortrivdes i den amerikanska Södern fram till en dag då Annika rasade ihop på en lekplats utanför sin dotters förskola. Hon kunde ha dött den där dagen. Men tack vare en handlingskraftig vän kom hon snabbt in till sjukhuset och hennes liv gick att rädda. Annika hade drabbats av en massiv stroke och förlorat i stort sett all tal- och rörelseförmåga. Nu börjar kampen för att komma tillbaka till ett normalt liv. Att vid 38 års ålder, med fyra små barn, börja om mot målet att bli självständig och kunna gå igen.

Leva med hjärntrötthet

Av Lisa Nyberg, Nyberg Litteratur & Musik, 2024

Kan hjärntrötthet botas? Hur påverkas känslor och beteenden? Hur bör omgivningen och vården agera? Boken innehåller fakta från forskning inom neurovetenskap, psykologi och vårdvetenskap, berättelser från sju personer som lever med hjärntrötthet, reflektioner från fem sakkunniga samt fem av Lisa Nybergs låtar. Boken vänder sig till drabbade, närstående, arbetsgivare och vården.

När hjärnan inte orkar – om hjärntrötthet

Av Birgitta Johansson och Lars Rönnbäck, Recito, 2014

Dagens samhälle ställer höga krav på människors effektivitet, men vad händer när det inte längre fungerar? I den här boken berättar Birgitta Johansson, fil dr och specialist i neuropsykologi och Lars Rönnbäck, professor och överläkare i neurologi, om hjärntrötthet. Ett osynligt handikapp som är vanligt vid skada eller sjukdom i nervsystemet och som kan bli ett långvarigt problem.

Dania och Daniela

Ung med förvärvad hjärnskada

Podden Funka olika har träffat flera unga som delar med sig av sina erfarenheter av att leva med en hjärnskada, om hur livet plötsligt förändras och hur det går hantera det.

hjärnskada, podd, funka olika

Om förvärvad hjärnskada

Podden Funka olika tar upp konsekvenser av förvärvad hjärnskada och vad det finns för stöd. Möt Alva som diagnostiserades med hjärntumör som sexåring, och Tomas som drabbades av stroke mitt i livet.