Förvärvad hjärnskada i podden Funka olika

En förvärvad hjärnskada kan komma plötsligt och för ofta med sig stora förändringar i livet. Både för den som drabbas och för de som är närstående. Det kan vara svårt att återgå till studier eller arbete och man kan behöva mycket stöd för att klara av vardagen. I tre program tar podden Funka olika upp förvärvad hjärnskada, dess konsekvenser och vad det finns för stöd att få.

Berit Burström och Marie-Louise Kunkel
Berit Burström och Marie-Louise Kunkel

Faktaspecial förvärvad hjärnskada

En förvärvad hjärnskada är en skada på hjärnan som inte är medfödd. Skadan kan orsakas av exempelvis stroke, hjärntumör eller fallolycka och leder till olika typer av funktionsnedsättningar. Berit Burström, arbetsterapeut, och Marie-Louise Kunkel, specialpedagog, från Hjärnskadecenter berättar hur en hjärnskada påverkar de som drabbas och vad det finns för stöd att få.


Lyssna på Faktaspecial förvärvad hjärnskada
22 minuter - avsnitt ett av tre i serien Förvärvad hjärnskada

 

Carina och Tomas Lundberg
Carina och Tomas Lundberg

Att drabbas av stroke mitt i livet

Tomas Lundberg drabbades av en stroke för tio år sen. Han var då 46 år, mitt i livet med två små barn. För Funka olika berättar han hur hans liv ser ut idag. Vi pratar också med hans fru, Carina Lundberg, om hur hennes tillvaro förändrats.


Lyssna på Att drabbas av stroke mitt i livet
33 minuter - avsnitt två av tre i serien Förvärvad hjärnskada

 

Alva och Maria Strid
Alva och Maria Strid

Att vara barn med hjärnskada

När Alva Strid var sex år diagnostiserades hon med hjärntumör. Idag är hon 17 år och går andra året i gymnasiet. Tillsammans med sin mamma, Maria Strid, gästar hon Funka olika.


Lyssna på Att vara barn med hjärnskada
30 minuter - avsnitt tre av tre i serien Förvärvad hjärnskada

 

Sömnskola för vuxna

Åsa Larsen, arbetsterapeut på Hjärnskadecenter, har utvecklat en sömnskola för patienter med förvärvad hjärnskada. Sömnskolan är särskilt anpassad för personer som har kognitiva svårigheter.


Lyssna på Sömnskola för vuxna
17 minuter - avsnitt två av två i serien Sömn