Om mor- och farföräldrar i podden Funka olika

En serie i fyra delar om att vara mor- och farförälder till barn med funktionsnedsättning. Tillsammans med mor- och farföräldrar, vuxna barn, en kurator och en terapeut pratar vi om sorg, glädje och vilket stöd man själv kan behöva för att vara ett stöd till sitt vuxna barns familj.

Monica Klasén McGrath och Maria Segerman
Monica Klasén McGrath och Maria Segerman

När ens barnbarn har funktionsnedsättning

Att få barnbarn längtar många efter, men vad händer när det inte blir som förväntat? Vi träffar Maria Segerman, mormor till Albin som har diagnoserna adhd, autism och trotssyndrom, och Gert Nilsson, farfar till Marcus som har svår intellektuell funktionsnedsättning. Tillsammans med journalisten och författaren Monica Klasén McGrath, som skrivit en bok om att ha ett annorlunda barnbarn, pratar vi om hur det är att vara mor- och farförälder till ett barnbarn med funktionsnedsättning.


Lyssna på När ens barbarn har funktionsnedsättning
31 minuter - avsnitt ett av fyra i serien Mor- och farförälder

 

Helena Larsson och Ylva Nilsson
Helena Larsson och Ylva Nilsson

Bra stöd för att hitta din roll

Att få ett barnbarn med funktionsnedsättning väcker många känslor och kan ibland leda till kris. Som mor- och farförälder kan man behöva någon att prata med för egen del, och hjälp i sin roll i förhållande till sitt barn, och barnbarn. Ylva Nilsson, psykolog och psykoterapeut, ger samtalsstöd och Helena Larsson, kurator, håller i gruppträffar för mor- och farföräldrar.


Lyssna på Bra stöd för att hitta din roll
24 minuter - avsnitt två av fyra i serien Mor- och farförälder

 

Gabriela, Julieta, Isabelle och Jane
Gabriela Suhoschi, Julieta Ohlsén, Isabelle Andersson och Jane Johansson

Vara ett stöd för sitt barn

Hur påverkas relationen mellan barn och förälder när barnbarnet har funktionsnedsättning? I det här programmet träffar vi två mammor tillsammans med sina mammor och pratar om hur man stöttar varandra i livet med funktionsnedsättning. Möt Julieta Ohlsén, Gabriela Suhoschi, Jane Johansson och Isabelle Andersson.


Lyssna på Vara ett stöd för sitt barn
37 minuter - avsnitt tre av fyra i serien Mor- och farförälder

 

Fler serier med fokus på anhörigrollen

Syskon
Vara partner
Anhörig och nära