Nytt nummer av tidningen Funktion i fokus – Stöd och behandling vid autism

Vad gör Habilitering & Hälsa för barn, unga och vuxna med autism och deras anhöriga? Det är temat i ett nytt nummer av tidningen Funktion i fokus. Här berättar vi om innehållet.

Tidningen Funktion i fokus nr 1, 2023. Bilden föreställer Tony Attwood, psykolog och författare. Framsida på tidningen funktion i fokus. Stor bild av Tony Attwood, psykolog och författare till flera böcker om autism

Autism, och sen då?

I nya numret av tidningen Funktion i fokus berättar vi bland annat om ett startpaket för föräldrar till barn med matsvårigheter, digital habilitering och nya, effektiva gruppbehandlingar.

I Funktion i fokus möter du också den legendariske psykologen och författaren Tony Attwood som ägnat hela sitt yrkesliv åt att utforska och beskriva autism.
» Läs tidningen som blädder-pdf eller beställ 
» Tema autism på habilitering.se 

Lisa Skogholm, Rebecca Kanter, Jonathan Konyi, Sara Lindhagen, Elina Sigge och Klara Jonsson.
Lisa Skogholm, Rebecca Kanter, Jonathan Konyi, Sara Lindhagen, Elina Sigge och Klara Jonsson. Fotograf: Anna Molander

Gruppbehandling vid autism kortar köerna

Hälften av alla patienter och anhöriga som söker till Habiliteringscenter Liljeholmen behöver insatser från autismteamet. Genom att kompletterade de individuella insatserna med stöd och behandling i grupp, har de minskat köerna och hjälpa fler familjer.
» Litet team med många patienter

Viktigt följa upp hur deltagarna mår

Stöd och behandling i grupp ökar inte bara tillgängligheten, det kan också ge en bättre effekt än individuell behandling men det är viktigt att följa upp deltagarna.
– Den behöver ofta göras individuellt. Den är viktig för att till exempel fånga upp behov kopplade till psykisk ohälsa eller annat som individen inte ska behöva lyfta i en gruppsituation, säger Tatja Hirvikoski, docent vid Karolinska institutet och FoUU-chef vid Habilitering & Hälsa.
» Gruppinsatser kan ge bättre effekt

Vänster: Indra Windh, mamma till Sam och Dixie. Foto: Susanne Kronholm. Höger: Abdinasir Osman, pappa till Mohamad. Foto: Anna Molander

Stort behov av insatser för föräldrar

Indra Windh har haft nytta av I-Navigator ACT, en internetbehandling för föräldrar till barn med funktionsnedsättning. När Abdinasir Osman och hans fru fick sitt första barn visste de inte vad autism var. Han efterlyser samordnade och tidiga insatser till familjer med barn som har autism.
» "Min behandlare gav mig varm och skarp respons"  
» "Om du inte har förkunskaper är det kört" 

Illustration: Jens Magnusson

Habiliteringen guidar till samhällets stöd

Som anhörig till någon med autism eller annan funktionsnedsättning är det lätt att gå vilse i vården. Diagnos – och sen då? är en introduktion för att minska glappet mellan diagnos och stöd från hälso- och sjukvården och andra myndigheter samt skolan och kommunen.
– Många tror att stödet ska komma automatiskt men så är det ju inte, säger Helena Bjerkelius, socionom vid Habilitering & Hälsa.
» Guide till stöd och behandling

Bella Berg, leg. psykolog och beteendeanalytiker
Bella Berg, leg. psykolog och beteendeanalytiker vid Habilitering & Hälsa. Fotograf: Anna Molander

"Toaträning ska vara som att gå på kalas"

Att kunna kissa och bajsa på toaletten är viktigt för självkänslan och för att bli behandlad med respekt. För Bella Berg, leg. psykolog och beteendeanalytiker vid Habilitering & Hälsa, är toaträning både roligt och meningsfullt.
– Det är så viktigt att vi inom habiliteringen axlar ansvaret att hjälpa människor med funktionsnedsättning att sköta toalett och hygien. Det är vår förbannade plikt att hjälpa till med detta så bra som möjligt.
» Gå på toa viktigt för självkänslan

Ett tiotal små barn per år får CI-terapi via handteamet på Motorik- och träningscenter, som är en del av Habilitering & Hälsa. Foto: Anna Molander

 

Barn med cerebral pares tränar på distans

FORSKNING: Intensivträning för små barn med cerebral pares fungerar lika bra i digital form som när arbetsterapeuten utför behandlingen i hemmet. Det visar en ny studie från Karolinska institutet.
– Arbetsterapeuten instruerar och stödjer föräldrarna så de kan skapa en inspirerande lekmiljö där barnet accepterar att bara använda den svagare handen, säger Ann-Christin Eliasson, författare till den aktuella studien.
» Digital CI-terapi lika effektiv som behandling på plats 

Fotograf: Yanan Li

Aktuellt från Habilitering & Hälsa

Särskilt fokus på unga med autism

Habilitering & Hälsa erbjuder stöd och behandling i grupp till barn, unga och vuxna med funktionsnedsättning och deras anhöriga. Våren 2023 har vi särskilt fokus på ungdomar med autism.

» Förstå och hantera stress – för 15-17 år 
» Koll på läget, smarta trix och praktiska prylar – för 13-17 år 
» Kontakt, social färdighetsträning – grupper för olika åldrar, 9-17 år 
» Nyfiken på autism – för 10-12 år och 13-15 år 
» Prisma ungdom – kurs om autism tillsammans med närstående, 14-17 år 
» Scope, webbkurs om autism – för 16-25 år 

Vill du se allt vi erbjuder?
» Hitta din kurskatalog (habilitering.se)

Läs tidigare nummer av
tidningen Funktion i fokus

Funktion i fokus vänder sig till alla som möter människor med funktionsnedsättning i sitt arbete.
» Ladda ner och läs tidigare nummer av tidningen

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

I Funktion i fokus nyhetsbrev samlar vi artiklar, aktuell forskning, nyheter och nya avsnitt av podden Funka olika. Inför varje termin tipsar vi om Habilitering & Hälsas kurser.
» Prenumerera på nyhetsbrevet