Nyhetsbrev om sensorisk känslighet vid autism

Det är vanligt att vara över- eller underkänslig för sinnesintryck om man har autism eller adhd. I Funktion i fokus nyhetsbrev har vi samlat fakta, boktips, filmer och länkar till poddavsnitt om annorlunda perception. Vi ger också några sommartips.

Janina Neufeld
Janina Neufeld

Podd om annorlunda perception

Podden Funka olika tar reda på mer om att ha en annorlunda perception tillsammans med forskaren Janina Neufeldt. Vi får också tips på hur man kan minska intryck av beteendevetaren Anna Sjölund och Hanna Danmo som har autism.
» Lyssna på serien om annorlunda perception

Autism och sinnesintryck, en bok av Autism Sverige
Autism och sinnesintryck, en bok av Autism Sverige

Ny bok om autism och sinnesintryck

Autism Sverige ger ut bok om sensorisk känslighet. Boken är en introduktion till autism och sinnesintryck och ska bidra till både igenkänning och ökad förståelse hos omgivningen. Ett kapitel handlar om interoception, vår inre perception, som hjälper oss att uppfatta signaler om hur vi känner oss. ”Autism och sinnesintryck” kommer i juni 2023.
» Ny bok om autism och sinnesintryck

Anna Backman. Foto: Eva Lindblad, Natur & Kultur. Anna Backman, logoped på Habilitering & Hälsa och forskare anknuten till KIND, karolinska institutet är huvudförfattare till boken Vänskap, familjeliv, skola

Anna Backman utreder autism

Det är viktigt att tänka på sensorisk känslighet när man utreder autism
för att kunna ge rätt anpassningar och stöd. Då kan man även fånga upp positiva aspekter av hur sinnesintryck även kan vara lugnande. Det menar Anna Backman, leg. psykolog och doktorand vid KIND på Karolinska institutet.
» Viktigt att utreda sensorisk känslighet vid autism

Foto: Pixabay

Hjälpmedel för att minska stress och oro

Har man en över- eller underkänslighet för sinnesintryck finns olika hjälpmedel som kan underlätta tillvaron. Det kan till exempel vara brusreducerande hörlurar som filtrerar bort ljud eller en bordsskärm för att öka koncentrationen när man arbetar.
»Hjälpmedel vid sensorisk känslighet

Foto: Riksförbundet Attention

Film om att vara känslig för sinnesintryck

"Det kan vara så filterlöst att leva med adhd och autism. Intrycken liksom forsar in i en, tränger på, gör en yr. Trött. Allt är lika viktigt – samtidigt. Men ibland kan den yttre röran också stilla röran inuti." I en film av Riksförbundet Attention berättar flera personer på vilket sätt de är känsliga för olika sinnesintryck.
» "Hållt för öronen och skärmat av" på Youtube

Lisa Nordenstam, Hanna Danmo och Sofia Asplund
Foto: Lisa Nordenstam, Hanna Danmo och Sofia Asplund

Dejtingtips för dig med autism

Det kan vara kul att dejta men också krävande. Att förstå och tolka andra är inte lätt för någon, än mindre om du har autism. Nu finns en dejtinghandbok för personer med autism. Podden Funka olika pratar med författarna och psykologerna Sofia Asplund och Lisa Nordenstam samt Hanna Danmo från Autism Sverige, som testläst boken. Har de knäckt kärlekskoden?
» Dejtingtips för dig med autism

Sommartips från habiliteringen

Gå en webbkurs i sommar

Habilitering & Hälsa har flera webbkurser och inspelade föreläsningar.
"Diagnos – och sen då?", "Att förebygga problembeteenden" och "Utforska autism" är exempel på några av kurserna.
» Webbkurser och inspelade föreläsningar

Fritidsaktiviteter för barn

Funktionshindersguiden.se tipsar om olika fritidsaktiviter för barn.
» Fritidsaktiviteter för barn

Besök vår visningsmiljö

I Habilitering & Hälsas visningsmiljö finns olika typer av hjälpmedel och
tips på kommunikativt och kognitivt stöd. Den 7 och 14 juni är det öppet hus. Därefter är det sommarstängt. Visningsmiljön finns på Olivecronas väg 5, Sabbatsbergs sjukhus.
»Visningsmiljö för kommunikativt och kognitivt stöd

Låna böcker över sommaren

Passa på att låna böcker innan biblioteket stänger för sommaren. Den 15 juni till 15 augusti är det sommarstängt. Habilitering & Hälsas bibliotek finns på Olivecronas väg 5, Sabbatsbergs sjukhus. Öppettider onsdagar kl. 13–16 och fredagar kl. 9–12.
»Bibliotek med fokus på funktionsnedsättning

Frågetjänsten har öppet

Frågetjänsten har öppet hela sommaren. Ring direkt eller boka en tid. Habilitering & Hälsas frågetjänst svarar på frågor om habilitering och samhällets stöd vid funktionsnedsättning.
» Frågetjänsten


Prenumerera på vårt nyhetsbrev

I Funktion i fokus nyhetsbrev samlar vi artiklar, nyheter och nya avsnitt av podden Funka olika. Inför varje termin tipsar vi om Habilitering & Hälsas kurser.
» Prenumerera på nyhetsbrevet
» Ladda ner och läs tidigare nummer av tidningen Funktion i fokus