Så hjälper du barn och unga att få en meningsfull fritid

I Funktion i fokus nyhetsbrev får du tips på material, aktiviteter och podd som handlar om meningsfull fritid för barn och unga med funktionsnedsättning.

Anna Backman, psykolog och forskare
Anna Backman, psykolog och forskare

Ny podd om kompisar och fritid vid autism

Att ha något att göra på fritiden är viktigt för att må bra, liksom att inte känna sig ensam. I två program tar podden Funka olika upp vilka svårigheter barn med autism kan ha med detta och hur du kan hjälpa dem att få en meningsfull fritid. Hör Anna Backman, psykolog inom Habilitering & Hälsa och doktorand vid KIND, Karolinska institutet. Foto: Åsa Melin Mandre
» Lyssna på podden Funka olika

Greta Tunberg, ny ambassadör för Min Stora Dag, öppningstalar på ”Hela Spektrat”. Foto: Min Stora Dag. Bild på Greta Thunberg i karusell

Följ "Hela Spektrat" på Cirkus 15 mars!

Onsdagen den 15 mars arrangerar Autism Sverige och Min Stora Dag seminariet Hela Spektrat för fjärde året i rad.
– Temat för årets seminarium är hur vi kan skapa en meningsfull fritid och fler glädjefyllda sammanhang för barn med autism. Det ska vara en inspirerande och kunskapshöjande förmiddag, säger Jennifer McShane, generalsekreterare Min Stora dag.
» Meningsfull fritid tema för årets ”Hela Spektrat”

Strategier som kan underlätta för skolbarn med autism

I boken "Vänskap, skola, familjeliv" ger erfarna behandlare tips och strategier som underlättar vardagen och hjälper barn med autism att lära sig viktiga färdigheter. Funktion i fokus har ställt tre frågor till bokens huvudredaktör Anna Backman, leg. psykolog inom Habilitering & Hälsa och doktorand vid Karolinska institutet.
» Så kan du hjälpa skolbarn med autism

Två barn åker pulka
Foto: Susanne Jutzeler / Pixabay Två barn åker pulka

Aktiviteter för barn med funktionsnedsättning

På funktionshinderguiden.se finns samlad information om fritidsaktiviteter för barn och unga med funktionsnedsättning. Där finns tips om allt från föreningar och kurser till appar och bloggar.
» funktionshindersguiden.se

Tips för föräldrar och tränare

Adhd-center tipsar om hur du kan hjälpa barn med adhd att få en meningsfull fritid. Tipsen vänder sig till dig som är förälder, tränare eller fritidsledare.
» Föräldratips om kompisar  
» Föräldratips om meningsfull fritid  
» Tips till tränare som möter barn med adhd  

Möta unga med autism

Vad är viktigt att tänka på i mötet med en ungdom som har autism? Och vad behövs för att hen ska känna sig trygg och kunna delta aktivt i samtalet?
I Ungdomar med autism – att mötas i samtal ger kurator Diana Lorenz praktiska råd och exempel på hur du kan underlätta kommunikationen. Läs eller ladda ner boken på autismforum.se.
» Ungdomar med autism –att mötas i samta

Aktuellt från Habilitering & Hälsa

Skolbarn med adhd kan behöva vuxnas stöd när det gäller kompisar och fritid. Foto: Yanan Li

Kontakt – social färdighetsträning vid autism

På flera habiliteringscenter kan barn och ungdomar med autism delta i en kurs för att få bättre självförtroende i samspel med andra. 4-8 deltagare träffas 12 gånger tillsammans med gruppledare. Tre gånger hålls parallella föräldraträffar.
» Kontakt – social färdighetsträning

Samtalsgrupper för unga och vuxna med IF

Habiliteringens kurs- och kunskapscenter erbjuder samtalsgrupper för unga och vuxna med IF (intellektuell funktionsnedsättning) som vill träffa andra och prata om sådant som är viktigt i livet. Samtalen kan till exempel handla om vänskap, sexualitet och funktionsnedsättning.
» IF-grupper

Superhjälten Undra sitter och äter med en flicka vid ett runt bord
Illustration: Jeanette Milde Superhjälten Undra sitter och äter med en flicka vid ett runt bord

Undras appar tillbaka på App store

Det finns tre appar med undra: Undra om habiliteringen, Undra om träningscentret och Undra om känslor. Apparna innehåller spel och animationer som på ett lekfullt sätt visar barn hur det kan se ut och gå till på habiliteringen.

Ett tillfälligt tekniskt fel gjorde att det under en tid inte gick att ladda ner Undras appar på App store men nu är de tillbaka.
» För barn - superhjälten Undra

Följ oss och prenumerera på nyhetsbrevet

Beställ eller ladda ner tidningen Funktion i fokus
Tidningen Funktion i fokus är Habilitering & Hälsas tidning för alla som möter människor med funktionsnedsättning. I senaste numret, nr 1 2023, är temat Autism, och sen då? Beställ tidningen eller ladda ner den gratis.
» Läs Funktion i fokus

Funktion i fokus nyhetsbrev!

I Funktion i fokus nyhetsbrev samlar vi artiklar, aktuell forskning, nyheter och nya avsnitt av podden Funka olika.
» Prenumerera på nyhetsbrevet