15 sidor sömn i senaste numret av tidningen Funktion i fokus

Läs det senaste numret av tidningen Funktion i fokus som bland annat handlar om sömn. Här är ett litet urval av innehållet från tidningen.

Illustration hus och träd på natten
Illustration: Jens Magnusson Illustration som föreställer ett träd och ett hus på natten

Så kan nattsömnen bli bättre

Att ha en funktionsnedsättning ökar risken för allvarliga sömnstörningar. Orsaken kan vara allt från brist på sömnhormonet melatonin eller för lite aktivitet på dagtid, till smärta och andningsproblem. I Funktion i fokus nr 1 för i år berättar behandlare, patienter, föräldrar och forskare om hur sömnsvårigheter påverkar livet och vad man kan göra för att få tillräckligt med nattsömn. Artiklarna om sömn finns också på habilitering.se.

» Temasidor om sömn på habilitering.se

Effekten av tyngdtäcken studeras

Tyngdtäcken har blivit en populär konsumentprodukt vid sömnsvårigheter men som behandlingsinsats saknar de evidens. Därför bekostas inte längre tyngdtäcken av hälso- och sjukvården. Nu pågår dock två större randomiserade studier av effekten av tyngdtäcken på olika patientgrupper.

» Omtyckt täcke blir egenansvar

Hon vloggar om psykisk ohälsa

Den psykiska ohälsan ökar i hela landet och i alla åldrar men störst är ökningen bland unga. De vanligaste diagnoserna hos de som söker hjälp är depression och ångestsyndrom, följt av autism, adhd och andra neuropsykiatriska diagnoser. Influeraren Therese Lindgren har över en miljon följare på Youtube. I det nya numret av Funktion i fokus berättar hon om varför hon började vlogga om psykisk ohälsa och vad hennes följare ger henne tillbaka.

» Therese Lindgren – digital storasyster med egen erfarenhet 

» Läs eller beställ Funktion i fokus, nummer 1, 2021 

Annika Brar
Annika Brar, Habiliteringsläkare. Foto: Anna Molander Porträtt av Annika Brar, Habiliteringsläkare

Habiliteringsläkaren om övergången från barn till vuxen

"Det är ofta en lång process innan viktiga delar som boende, sysselsättning, vardagsstöd och omvårdnad är på plats". Det skriver habiliteringsläkare Annika Brar i sitt svar till en mamma vars 16-åriga dotter har flerfunktionsnedsättning. Annika Brars svar finns också som film på habilitering.se. Där hittar du även hennes svar på andra vanliga frågor från patienter, närstående och personal inom vård och omsorg.

» Vilken vård finns efter 18-årsdagen? 

» Habiliteringsläkaren svarar – alla avsnitt 

Jonas Monsén, Fryshuset
Foto: Anna Molander Porträtt av Jonas Monsén

Många utan habilitering under pandemin

Fyra av tio familjer i Sverige uppger att habiliteringsinsatserna har minskat under pandemin. Det är färre än i Europa som helhet, enligt en kartläggning gjord av yrkesorganisationen European Academy of Childhood Disability, EACD. Läs också om hur pandemin har påverkat barn med funktionsnedsättning, undervisningen i en gymnasiesärskola och en daglig verksamhet för vuxna.

» Så har pandemin påverkat oss 

 

Läs tidigare nummer av Funktion i fokus

Funktion i fokus är den enda tidningen i Sverige som riktar sig till alla som möter människor med funktionsnedsättning i sitt arbete. Här hittar du nyheter och aktuell forskning inom funktionshinderområdet. Många av artiklarna finns också att läsa på habilitering.se.

» Se tidigare nummer och ladda ner

Följ oss och prenumerera på tidning och nyhetsbrev

Funktion i fokus finns som tidning och nyhetsbrev. Du hittar även vårt nyhetsflöde på Facebook. Det kostar inget att prenumerera.

» Följ oss och prenumerera

 

Publicerad 2021-06-01