I det här avsnittet träffar vi Tomas Börsbo, en av Sveriges mest erfarna överläkare på området. Tillsammans med honom lär vi oss mer om rörelsenedsättning.
En rörelsenedsättning kan vara medfödd eller förvärvad och orsakerna till att det uppstår varierar. Det finns också många olika diagnoser och grader av rörelsenedsättning. En del personer påverkas väldigt lite, medan andra har stora svårigheter att röra sig. Att man skiljer på rörelsenedsättning med eller utan intellektuell funktionsnedsättning (IF) har med de tidigare omsorgslagarna att göra. Rörelsenedsättningen i sig leder inte till IF, men orsaken bakom kan göra det.
Det man främst förknippar med rörelsenedsättning är förflyttning och aktivitet i händer och armar. Rörelsenedsättning i sig kan även leda till andra kroppsliga besvär, som tarm- och mun motorik samt smärta. Det går inte att säga vilka konsekvenser en rörelsenedsättning får för en person som har det. En del lever ett väldigt självständigt liv, medan andra behöver mycket hjälp för att klara av sin vardag.
Att träna och röra sig i den mån man kan är viktigt för att inte kroppen ska bli stel. Många använder sig av hjälpmedel för att ta sig fram. En del har också hjälp av personlig assistans, ledsagare eller liknande. För att övergången mellan barn och vuxen ska bli så smidig som möjligt rekommenderar Tomas att man börjar planera och förbereda för det i god tid. Både när det gäller vårdkontakter och vad som ska hända när skolan är slut.
Han ser en positiv utveckling när det gäller hjälpmedel och möjligheten att kunna utöva idrotts- och kulturaktiviteter. Han är själv engagerad i Sharemusic and performing arts, som jobbar med gränsöverskridande scenkonst.