Kommunikationspass – viktigt att veta om mig

2020

Habiliteringen & Hälsa

Habilitering, Kunskap om funktionsnedsättningen, Språk och kommunikation, Dagliga rutiner, Socialt samspel och relationer, Samhällets stöd, Person med funktionsnedsättning, Anhörig/Närstående, Nätverk/Personal (professionellt nätverk)

Ett kommunikationspass är bra att ha med sig till vården när man har svårt att förstå eller att göra sig förstådd. Du gör det enkelt i Word och kan sedan skriva ut och plasta in det.

Ett kommunikationspass ska hjälpa dig som har svårt att förstå eller göra dig förstådd när du kommer till nya miljöer. Det kan vara bra att ha om du blir sjuk eller stressad och inte har med dig någon som du känner.

Du gör passet genom att fylla i ett Word-dokument. Du kan antingen skriva informationen direkt i dokumentet eller för hand efter utskrift. Tänk på att det bara är det allra viktigaste som ska stå på kortet. Fyll gärna i det tillsammans med någon du litar på och känner väl. 

När du fyllt i dina uppgifter är det bara att skriva ut och plasta in det. Sätt gärna ett band i kortet så att du kan hänga det runt halsen om det behövs.

I dokumentet finns även en bild med text och symboler du kan skriva ut. Symbolerna kan du peka på om du inte vill eller kan svara på de frågor du får. Då förstår den som frågar vad du vill. 

Ta med passet vid akuta besök i sjukvården när du vill eller måste klara dig utan personal eller närstående.  

Kommunikationspass

Fler kommunikationspass

Nationellt kompetenscentrum för anhöriga (NKA) har tagit fram mallar för kommunikationspass: 
Kommunikationspass på nka.se 

Dart i Västra Götalandsregionen har tagit fram mallar och handledning för kommunikationspass: 
Kommunikationspass på vgregion.se  

Fler bildstöd i vården

Besökshjälpen ger stöd före, under och efter ett vårdbesök. Att skriva ut och fylla i.
Besökshjälpen, med bildstöd 
Besökshjälpen, utan bildstöd 

Bildstöd med enkel text på olika språk för kommunikation inom hälso- och sjukvård och tandvård.
Bildstöd i vården