Boktips för föräldrar till barn med npf-diagnos

Bibliotekarie Helena Hallgren tipsar om nya böcker för föräldrar vars barn har neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, exempelvis autism. En handbok och tre personliga berättelser utifrån ett föräldraperspektiv.

Svart bälte i föräldraskap: att lösa vardagen i NPF-familjer

Av Lotta Borg Skoglund. Natur & Kultur, 2021

Lotta Borg Skoglund, docent och överläkare i psykiatri, och Martina Nelson psykolog med inriktning mot neuropsykologi, har skrivit en handbok för föräldrar till barn med npf-diagnos. Författarna tar upp frågor och svårigheter som ofta dyker upp i en npf-familj samt ger tips och strategier för att hantera dessa.

Inte bara David: om ett annorlunda föräldraskap

Av Kent Pettersson. Visto, 2021

En personlig bok om att vara förälder till ett barn med autism berättad med en pappas perspektiv. Vid ettårsålder får föräldrarna besked om att David är döv. När han närmar sig tre år går han tillbaka i sin utveckling och en utredning görs för att undersöka om han har autism, vilket visar sig vara fallet. Vi får följa familjen genom förskola, skola, eget boende och kampen med att få assistenttimmar till sonen och hur utmattning drabbar familjen i en tillvaro som kräver så mycket av en förälder.

Dit orden inte når

Av Susan Casserfelt. Word audio, 2021

Susan Casserfelt berättar om livet med två väldigt aktiva söner. Den yngste sonen, Hugo, får en autismdiagnos när han är i 5-årsåldern. Familjens kamp för att hitta rätt skolform för Hugo skildras. Hugo har stora svårigheter men också stor begåvning inom vissa områden. Det är en personligt skriven berättelse om både utmaningar och glädjeämnen.

Marionettmamman: från novis till expert som NPF-förälder

Av Monica Bergenek. BoD, 2021

Boken är skriven som en dagbok under sex års tid - från första diagnos och genom mammans resa och upplevelse att gå från novis till expert som NPF-förälder. Sonen det handlar om har diagnoserna autism, adhd och intellektuell funktionsnedsättning.