Leva med rörelsenedsättning i podden Funka olika

Det finns många olika typer av rörelsenedsättning. En del är medfödda, andra uppkommer efter en olycka. Podden Funka olika fördjupar sig i vad rörelsenedsättning är och hur det kan vara att leva med det. Möt föräldrar vars barn har nedsatt rörelseförmåga och vuxna som lever med det. Serien fokuserar på rörelsenedsättning utan intellektuell funktionsnedsättning.

Tomas Börsbo
Tomas Börsbo

Faktaspecial rörelsenedsättning

I det här avsnittet träffar vi Tomas Börsbo, en av Sveriges mest erfarna överläkare på området. Tillsammans med honom lär vi oss mer om rörelsenedsättning.


Lyssna på Faktaspecial rörelsenedsättning
27 minuter - avsnitt ett av tre i serien Rörelsenedsättning

 

Eva Ormberger Hedman, Carina Pahl och Fredrik Quistbergh
Eva Ormberger Hedman, Carina Pahl och Fredrik Quistbergh

Barn med rörelsenedsättning – hur funkar det?

Hur kan livet med rörelsenedsättning se ut när man är barn och vilket stöd kan man behöva som familj? Carina Pahl och Fredrik Quistbergh, båda föräldrar till barn med rörelsenedsättning i åldrarna nio respektive tio år, delar med sig av sina erfarenheter tillsammans med sjukgymnasten Eva Ormberger Hedman.


Lyssna på Barn med rörelsenedsättning - hur funkar det?
37 minuter - avsnitt två av tre i serien Rörelsenedsättning

 

Pia Jakobsson och Malvi Romedahl
Pia Jakobsson och Malvi Romedahl

Vuxenlivet med rörelsenedsättning

Det här programmet tar upp hur livet som vuxen med nedsatt rörelseförmåga kan se ut. Pia Jakobsson och Malvi Romedahl är båda födda med rörelsenedsättning och med dem pratar vi jobb, föräldraskap och annat som hör livet till. Malvi är nybliven förälder och Pia jobbar som socionom och ger råd och stöd till personer med funktionsnedsättning.


Lyssna på Vuxenlivet med rörelsenedsättning
34 minuter - avsnitt tre av tre i serien Rörelsenedsättning

 

Fler program om rörelsenedsättning

Att vara ung med rörelsenedsättning

I tre program pratar Mortatha, 19 år, Ella,18 år och Deema, 16 år, om hur deras liv ser ut. Hör om deras uppväxt med skola och familj, hur de bemöts i samhället och vad de har för karriärdrömmar. 
Lyssna på serien om att vara ung med rörelsenedsättning

Så motiverar du barn och unga med rörelsenedsättning till träning

Träning är viktigt för alla men ofta nödvändig för den som har en rörelsenedsättning. Anna Dejler,sjukgymnast (fysioterapeut), vet hur man motiverar och peppar barn och ungdomar med rörelsenedsättning till träning.
Lyssna på Så motiverar du barn med rörelsenedsättning till träning

Åldras mer röreselendsättning

Niclas Nordqvist, personlig tränare som själv har cerebral pares, och Maria Hermelin, fysioterapeut, pratar om hur kroppen påverkas av att bli äldre vad kan man göra för att minska risken för smärta och andra svårigheter. 
Lyssna på Äldre med rörelsenedsättning

Sexuell hälsa

Flera program tar upp frågor om sex och pubertet i samband med rörelsenedsättning.
Lyssna på serien Ungas sexuella hälsa