Prylar som gör skillnad - Nytt tidningsnummer ute nu!

Hjälpmedel är temat i Funktion i fokus nummer 2, 2021. Det handlar om allt från livsviktiga hjälpmedel, som insulinpumpen och slemsugen, till nya hjälpmedel för kommunikation och underhållning. Tidningen ges ut av Habilitering & Hälsa i samarbete med fyra hjälpmedelsverksamheter inom SLSO.

Henrik Harlaut hoppar
Foto: Susanne Walström Alpina världsstjärnan Henrik Harlaut har en stor grön tröja och gör ett hopp. I bakgrunden syns skuggan.

Världsstjärna som tar ansvar

I tidningen Funktion i fokus nr 2 2021 möter du Henrik Harlaut, svensk världsstjärna inom freeskiing - en alpin sport där åkarna gör osannolika volter i luften. Han är ambassadör för en ny typ av hjälm som minskar risken för hjärnskador. Det gäller ändå att tänka efter innan man satsar allt i backen, menar Henrik.

– Om det inte känns rätt i magen ska du ta det som en varningssignal, säger han.
» Henrik Harlaut - världsstjärnan som vill volta säkert 

Illustration över olika typer av hjälpmedel
Illustration: Jens Magnusson, Funktion i fokus Ilustration som visar olika typer av hjälpmedel. Från inkontinensskydd, rullstol till insulinpumpar

Prylar som gör skillnad

Hjälpmedel är temat i det nya numret. Det handlar om allt från livsviktiga hjälpmedel, som insulinpump och slemsug, till nya hjälpmedel för kommunikation och underhållning.
» Tema hjälpmedel på habilitering.se

Små medel kan lösa stora problem

En nyhet för alla surfare med svår rörelsenedsättning är tillbehöret för alternativa styrsätt av dator och Ipad. Tom Ek, logoped på Habilitering & Hälsa, Region Stockholm, tipsar om hur man kan lösa stora problem med små medel.
» Han löser stora problem med små medel

De ger råd och stöd till förskrivare

Att rätt person får rätt hjälpmedel utifrån sina medicinska behov är grunden för Region Stockholms hjälpmedelsverksamheter, där Viktoria Edefur är verksamhetschef.

– Våra hjälpmedelskonsulenter och hjälpmedelstekniker ger råd och stöd till förskrivare när de ska välja hjälpmedel till en patient. Vi utbildar också förskrivare, säger hon.
» Prylar som gör skillnad

Återvinning ökar stort

Mellan år 2018 och 2020 har mängden rekonditionerade hjälpmedel i Region Stockholm ökat med omkring 20 procent. Följ med till "återtaget" i Älvsjö där tiotusentals hjälpmedel återvinns och får nytt liv varje år.

– På återtaget får vi ett direkt kvitto på vad prylarna går för, säger Nino Ravetti, enhetschef för Teknisk service.
» Nyskick är målet när hjälpmedel rekondas

Hjälpmedel som förändrar tillvaron

Inom en snar framtid kommer exoskelett, hjärnkraft och digitala assistenter förändra tillvaron för många med funktionsnedsättning, menar Claudia Olsson, företagsledare och expert inom digitalisering. Redan nu finns Matrix-sitsen som kan anpassas när patienten växer eller ryggen förändras.
» Exoskelett, hjärnkraft och digitala assistenter 
» Han bygger sitsen direkt på kroppen 

Tyck till om Funktion i fokus!

Vi vill att Funktion i fokus ska inspirera och göra nytta. Nu vill vi veta vad du tycker om tidningen. Klicka på länken nedan så kommer du till enkäten som tar några minuter att besvara. Tack på förhand.
» Läsarundersökning

Tidningen vann - igen!

Tidningen Funktion i fokus vann i november Publishingpriset i kategorin Verksamhetstidningar.

Det är femte året i rad som tidningen uppmärksammas i den prestigefyllda tävlingen.

År 2018 tilldelades Funktion i fokus priset i kategorin Verksamhetstidningar och 2017 i kategorin Årets omgörning.
» Funktion i fokus vinner publishingpriset, igen!

 

Läs tidningen Funktion i fokus och prenumerera

Funktion i fokus är den enda tidningen i Sverige som riktar sig till alla som möter människor med funktionsnedsättning i sitt arbete. Här hittar du nyheter och aktuell forskning inom funktionshinderområdet. Många av artiklarna finns också att läsa under temasidorna på habilitering.se.
» Temasidor på habilitering.se

Funktion i fokus finns som tidning, nyhetsbrev och på facebook. Det kostar inget att prenumerera.
» Läs tidningen Funktion i fokus och prenumerera

Publicerad 2021-12-01