Tecknad bild av två glada människor i en soffa. De sträcker upp armarna, den ena håller i en skylt med texten "Heja!" och den andra håller i en hjärtformad ballong.

Ett fungerande sommarlov med planeringstips och föräldrakontroll

Är det särskilt svårt att få tillvaron med familjen att fungera under semestern? Vill du begränsa skärmtid, webbinnehåll och köp av och i appar på ditt barns mobil eller surfplatta? Eller hitta strategier för att begränsa surfandet? Letar du efter appar för planering av sommaren? Vi har samlat några av habiliteringens bästa tips här.

Föräldrakontroll i mobil eller surfplattta

Ett häfte från Habiliteringens resurscenter med tips på hur du kan använda föräldrakontroller på ditt barns smarta mobiler och surfplattor. Häftet tar bland annat upp familjedelning, skärmtid, begränsningar av köp och hämtning av appar och webbinnehåll för såväl Android som iOS enhet.

Ladda ner Föräldrakontroll i mobil eller surfplatta

Sju strategier för barns datorspelande

I bland kan det vara svårt att begränsa spelandet och många föräldrar upplever att det går ut över andra viktiga aktiviteter. Adhd-center ger sju tips.

Föräldratips för att förhålla sig till barns datorspelande 

Föräldratips för att få sommarlovet att fungera bättre

Blir den lediga tiden präglad av konflikter och kaos istället för att ge återhämtning och vila. Här är Adhd-centers föräldratips för att få sommarlovet att fungera bättre.

Föräldratips för att få skolloven att fungera bättre 

Planera sommarens aktiviteter med bildstöd

Ett häfte med ett urval av appar för kalender, schema, dagbok och steg-för-steg-instruktion. Här är tips från Habiliteringens resurscenter.

Appar för planering med bilder

Månadskalender juni, juli och augusti

Kalender över månaden, med gott om plats att skriva eller använda lösa bilder och med veckans färger i rubriken från Habiliteringens resurscenter.

Månadskalender juni 2022

Månadskalender juli 2022 

Månadskalender augusti 2022

 

Fler tips för ett fungerande sommarlov

Tips från Adhd-center

Material att ladda ner och beställa på habilitering.se

Artiklar om att vara föräldrar till barn med funktionsnedsättning 

Temasidor om bland annat sömn, mat och skola

Träna på toalettfärdigheter på autismforum.se 

Kort om adhd, autism, intellektuell funktionsnedsättning, förvärvad hjärnskada, flerfunktionsnedsättning, dövhet och dövblindhet 

Lyssna på podden Funka olika - personliga berättelser och råd från experter

 

Illustration: Jens Magnusson

Publicerad 2021-06-28