- Kort om funktionsnedsättningar
- Material att ladda ner
- Podden Funka olika
- Frågetjänst och rådgivning
- Visningsmiljö med kommunikativt och kognitivt stöd
- Habilitering & Hälsas webbplatser
- Bibliotek
- Temasidor
- Kunskap och stöd
- Temasidor
- Språk och kommunikation
- Befintlig sida: Taktil kommunikation
Taktil kommunikation
Taktil kommunikation är ett samlingsnamn för flera metoder som alla utgår från beröring. Taktilt teckenspråk, socialhaptiska signaler och Tassels är exempel på kommunikation som är taktil. För en del är taktil kommunikation den enda möjligheten till kommunikation, medan det för andra kan användas som ett komplement.
Alla människor har ett inbyggt behov av att kommunicera och en vilja att ha kontakt med omvärlden för att kunna påverka sin situation. För personer med exempelvis dövblindhet eller flerfunktionsnedsättning finns det begränsningar som gör det svårare för omgivningen att tolka och bekräfta. Då blir det viktigt att utveckla taktil kommunikation.
Sari Vähänikkilä arbetar som kommunikationspedagog på Dövblindteamet vid Habilitering & Hälsa. Hon berättar att grunden för taktil kommunikation är en önskan om att utveckla ett samspel i samvaro. Omgivningens kunskap är helt avgörande för hur individen utvecklar sin kommunikation.
Habiliteringen arbetar alltid tillsammans med nätverket runt patienten. Det kan exempelvis vara familj och skolpersonal. Det är viktigt att föräldrarna får kunskap om hur man ska bemöta barnet och hur man kan utveckla kommunikationen.
– Den som är samtalspartner behöver vara lyhörd så att hen uppfattar, bekräftar, tolkar och svarar på uttrycken som förmedlas, säger Sari Vähänikkilä.
Det kan vara lätt att missa de signaler som barnet ger. Dövblindteamet brukar därför tipsa föräldrar om att filma en situation, så att man efteråt kan tolka barnets reaktioner i lugn och ro.
När man lär sig taktil kommunikation är det bra att börja i vardagliga situationer.
– Man kan hitta en aktivitet som barnet tycker om, till exempel att gunga. Man stannar gungan och frågar barnet taktilt ”Vill du gunga mer?” När barnet ger en signal – det kan vara en fot som lyfts, ett ansiktsuttryck eller ett ljud – tolkar man det som ett ja och ger mer fart. Barnet lär sig att hen kan påverka omgivningen och blir bekräftad i sin kommunikation, berättar Sari.
Hur lång tid det tar att utveckla en taktil kommunikation är individuellt.
– Ingen av oss kan säga hur långt barnet når, utan det viktigaste är att individen utvecklas. Med rätt stöd gör personen det. Vi i omgivningen ska inte sätta några gränser för barnets utveckling, utan i stället utmana barnet i lagom mängd.
Kort om olika taktila kommunikationssätt
Socialhaptiska signaler är taktila signaler som är ett komplement till talat språk eller teckenspråk. Det används när varken syn eller hörsel inte räcker till. Det är signaler för saker som sker här och nu och kan bland annat användas fr att ta kontakt, ledsaga, utrycka känslor och sinnesstämningar samt beskriva rum och miljö.
Tassels är ett taktilt signalsystem som består av 49 kärnord och är framtaget specifikt för personer med flerfunktionsnedsättning som inte gör framsteg med andra kommunikationsmetoder. Signalerna genomförs hand-under-hand där den som visar tecknet lägger sin hand under mottagarens hand med handryggen uppåt.
Taktilt teckenspråk är en anpassning av det vanliga visuella teckenspråket. Vissa komponenter i teckenspråket kan uppfattas taktilt, såsom handformer, handrörelser och läget där tecknet placeras. Ansiktsmimik, huvudrörelser och blickriktningar behöver man anpassa.
Så kan man jobba med taktil kommunikation
I podden Funka olika berättar Leif Werling, förälder till ett barn med medfödd hörsel- och synnedsättning, om hur de utvecklade taktilt teckenspråk. Medverkar gör också kommunikationspedagogen Sari Vähänikkilä som hjälpt familjen.