Hälften av unga som söker vård för könsdysfori har NPF eller psykisk ohälsa. Könsdysfori, i diagnosmanualen DSM5, eller transsexualism, i ICD10, innebär ett lidande på grund av att ens upplevda eller uttryckta könsidentitet inte stämmer med det kön man tilldelades vid födseln.
- Kort om funktionsnedsättningar
- Material att ladda ner
- Podden Funka olika
- Frågetjänst och rådgivning
- Visningsmiljö med kommunikativt och kognitivt stöd
- Habilitering & Hälsas webbplatser
- Bibliotek
- Temasidor
- Kunskap och stöd
- Temasidor
- Samtidiga diagnoser
- Befintlig sida: Många unga som söker för könsdysfori har...
Könsdysfori vanligare bland unga med autism
Autism och annan neuropsykiatrisk problematik är vanligare bland personer som söker könsbekräftande vård. En av dem är Kim, 18 år, som varken identifierar sig som tjej eller kille och har Aspergers syndrom.
Yvonne är en medelålders transkvinna som har problem med håravfall och att hitta snygga kläder som passar. Det kan tyckas som småsaker jämfört med att känna sig som en främling i sin egen kropp, men ändå – om hon fått könsbekräftande vård tidigare hade hon förmodligen sluppit situationer som väcker känslor av könsdysfori än i dag. Kanske hade också familj och vänner haft lättare att vänja sig vid det nya namnet och att säga hon och henne i stället för han och honom.
Början till nytt liv
Loui föddes som tjej men kände sig som kille inombords redan som barn. Känslan att vara i fel kropp förstärktes i puberteten när brösten började växa. Som ung vuxen mådde Loui allt sämre och bröt till sist ihop och berättade för sina närmaste. Det stöd han fick blev början till ett nytt liv.
Kim är en ickebinär artonåring som vill bli omtalad som ”den”, varken han eller hon, och absolut inte ”hen” eftersom det begreppet relaterar till han och hon. Den är lång och svartklädd, påfallande smal och tystlåten, med kastanjebrunt lockigt hårsvall och utmejslade ansiktsdrag. Ett androgynt utseende som sätter fantasin i rörelse mot sagor och myter, popscenen och modevärlden. Kim har också Aspergers syndrom.
Stöd och behandling
Både Yvonne och Loui har fått stöd och behandling av hälso och sjukvården. Yvonne tillhör den patientgrupp som utgör omkring tre fjärdedelar av alla som söker vård för könsdysfori. Så stor är andelen som går hela vägen från remiss till fullbordad be handling.
Louis könsidentitetsutredning är inte helt klar men han har hunnit ge nomgå mastektomi, borttagande av bröst vävnad, som är en del av den könsbekräf tande behandlingen i transitionen från kvinna till man.
För Kim ser det annorlunda ut. Barn och unga under 18 år med en ickebinär könsidentitet som söker för könsdysfori kan inte få till exempel pubertetsstoppande behandling. Det hade Kim önskat för att slippa utveckla könsspecifika drag.
– Det beror på att det ännu inte finns evidens för könsbekräftande behandling för den här patientgruppen. De som kommer till oss på remiss för könsidentitetsutredning och visar sig ha en ickebinär könsidentitet, kan vi bara hänvisa till andra vårdgivare för stöd, till exempel ungdomsmottagningar eller HBTQ-ung, säger Bozena Fatyga, leg. psykolog vid BUP Team för könsidentitetsutredningar, Region Stockholm.
Stor del av ökningen
På senare tid har patientgruppen med könsdysfori och samtidig neuropsykiatrisk diagnos upp märksammats, eftersom den står för en stor del av ökningen av remisser till specialistmottagningarna för könsbekräftande behandling. Av de som söker vård vid BUPs mottagning för könsidentitetsutredning har omkring hälften minst en neuropsykiatrisk diagnos, eller psykisk ohälsa, såsom depression, ångesttillstånd eller ätstörning.
– Då kan man behöva anpassa informationen, till exempel använda bildstöd och vara väldigt konkret, och vara noga med att förbereda patienten inför nästa besök. Vi kan också behöva träffa patienten vid fler tillfällen än vanligt och ha längre observationstid, säger Bozena Fatyga.
Anpassa bemötande
Att autistiska drag och könsdysfori ofta förekommer hos samma personer innebär att vården måste anpassa sitt bemötande av den här patient gruppen, menar Kyriaki Kosidou, överläkare vid Centrum för epi demiologi och samhällsmedicin,
(CES).
– Om du har autism och könsidentitetsproblem kan det vara svårare att få rätt vård. Du kan ha svårare att uttrycka dig och vårdpersonal kanske är mer benägen att bedöma dina symtom som en del av autismen.
– Vården behöver också utveckla bättre diagnostiska instrument så att man kan fastställa om det verkligen rör sig om köns identitetsproblematik eller är om det är en allmän identitetsproblematik.
Begrepp som är passé
Även när det gäller sexuell orientering skiljer sig gruppen med autistiska drag från befolkningen i övrigt. Omkring en av fem med autistiska drag anser sig inte passa in i någon standardkategori för sexuell läggning, varken hetero, homo eller bisexuell.
– Begreppet bisexuell är passé, särskilt bland personer som inte accepterar den binära könsordningen. Pansexuell är ett mer relevant begrepp, säger Kyriaki Kosidou.
Könsdysfori handlar om könsidentiteten och inte om sexualiteten men upplevelsen av inkongruens mellan kroppen och könsidentiteten kan påverka sexlivet, menar hon.
– Många känner obehag kring sin egen kropp och det är klart man inte vill ha sex om man upplever att man har fel kön. Då kan könskorrigerande behandling göra att även sexlivet blir bättre.
Annan syn på kön
Det kan vara en utmaning att prata om könsidentitet och sex med personer som har en annan syn på kön, påpekar Kyriaki Kosidou.
– Man måste vara medveten om att många med autism inte accepterar binära kategorier, indelningen mellan två kön, manligt och kvinnligt. Var ”open minded”, öppen för andra benämningar, andra definitioner.
Läs mer om samtidiga diagnoser
Artiklar, forskning och tips om samtidiga diagnoser.
Artikeln är tidigare publicerad i tidningen Funktion i fokus, som ges ut av Habilitering & Hälsa, Region Stockholm. Texten är anpassad för webb.
Tidningen Funktion i fokus