Brott och utsatthet i podden Funka olika

I den här serien pratar vi om brott mot personer med funktionsnedsättning i samhället, och om våldsutsatthet i hemmet. På vilket sätt är risken högre att utsättas om man har funktionsnedsättning, och vilken hjälp finns att få?

Anna Hellron Wikström
Anna Hellron Wikström

Personer med funktionsnedsättning som brottsoffer

Är personer med funktionsnedsättning mer sårbara när det gäller brott? Och vilket stöd finns det för den som utsatts? Det här programmets gäster har stor erfarenhet av att ge stöd till brottsoffer. Möt advokaten Anna Hellron Wikström och Monica Ekström, vice förbundsordförande i Brottsofferjouren.


Lyssna på Personer med funktionsnedsättning som brottsoffer
32 minuter - avsnitt ett i serien Utsatthet

 

Tiina Holmberg Bergman
Tiina Holmberg Bergman

Våldsamma situationer hemma

När ens barns funktionsnedsättning leder till våldsamma situationer, hur påverkar det familjen? Och om påfrestningarna blir för stora, hur hanterar man oron över att själv gå över gränsen? Vi pratar med en förälder Anna, som egentligen heter något annat, och med psykologen Tiina Holmberg Bergman, som har erfarenhet av att jobba med utsatta familjer.


Lyssna på Våldsamma situationer hemma
57 minuter - avsnitt två av två i serien Utsatthet

Fler program om utsatthet

Våld mot barn med funktionsnedsättning
Ett program med fokus på vilken kunskap yrkesverksamma behöver. Socialstyrelsen har bland annat tagit fram material för att bättre kunna ge stöd åt barnen.

Stress i utmanat föräldraskap
Tre program med fokus på ett föräldraskap i kris.