Är personer med funktionsnedsättning mer sårbara när det gäller brott? Och vilket stöd finns det för den som utsatts? Det här programmets gäster har stor erfarenhet av att ge stöd till brottsoffer. Möt advokaten Anna Hellron Wikström och Monica Ekström, vice förbundsordförande i Brottsofferjouren.
Det förs ingen statistik på om brottsoffret har en funktionsnedsättning, men enligt Monica Ekström visar forskning att den här gruppen löper större risk att utsättas för brott. Funktionsnedsättningen i sig kan göra en person mer sårbar. Man kan ha svårt att försvara sig fysiskt, eller så förstår man kanske inte att man är utsatt för brott, vilket andra kan utnyttja.
Brotten följer de brott som finns i samhället i stort, exempelvis sexualbrott, bedrägeri, rån och misshandel. Skillnaden är att de kan bli grövre när det gäller personer som är i beroendeställning och inte har samma förmåga att försvara sig. En person som har svårt att förstå vad som är rätt och fel kan också utnyttjas för att utföra brott och blir då i den bemärkelsen både brottsoffer och förövare. Brotten kan ske i hemmet, på boenden, i färdtjänst eller av gode män.
Alla brott ska anmälas
Alla har skyldighet att anmäla om ett brott upptäckts. Som boendepersonal eller annan närstående är det viktigt att fråga om man misstänker att något hänt. Tecken på det, utöver fysiska skador, kan vara ett plötsligt förändrat beteende, att personen drar sig undan eller blir mer tystlåten. Även om personen inte själv förstår att hen varit utsatt ska man polisanmäla, tycker Monica Ekström.
Vad händer när ett brott har anmälts?
Anna Hellron Wikström är advokat med stor erfarenhet av att företräda både barn och vuxna med funktionsnedsättning. Hon företräder alla typer av brott, såsom våldsbrott, rån, sexualbrott och brott i nära relationer.
Det första som händer när ett brott har anmälts är att hen som blivit utsatt för brottet förhörs. Som brottsoffer har man innan det förhöret rätt att ta hjälp av ett målsägandebiträde, något Anna Hellron Wikström starkt rekommenderar. Målsägandebiträdet har god kunskap om och är med i alla delar i rättsprocessen, exempelvis under polisförhör, vid läkarundersökningar om det är aktuellt, och under rättegången. Den som är misstänkt för brott har i sin tur en försvarare.
Bättre stöd om man vet om funktionsnedsättning
Anna Hellron Wikström börjar med att träffa personen hon ska företräda för att informera om hur processen går till och för att ta reda på hur hon på bästa sätt kan hjälpa till. Om personen har särskilda behov underlättar det om hon får reda på det. I de fall brottsoffret är ett barn får hon ofta reda på det genom skolan, eller genom andra personer kring barnet. När det gäller vuxna är det svårare. Ibland märks det och ibland berättar de själva om eventuella stödbehov, men det går inte att fråga om personen har någon diagnos.
Det ställer mycket höga krav på en person att i detalj och i kronologisk ordning kunna beskriva vad som hänt. Särskilt om det inte finns några andra bevis än personens egna berättelse. Om en person har kognitiva eller kommunikativa svårigheter är det därför viktigt att känna till det för att kunna ge så bra förutsättningar som möjligt. Exempel på det kan vara att hålla kortare förhör, ha fler pauser eller att vara på en annan plats än hos polisen. Ett målsägandebiträdes roll är att våga vara obekväm och att ställa krav för att ge så bra förutsättningar som möjligt för brottsoffret.
Kunskapen behöver öka
Kunskap om funktionsnedsättningar behöver öka i hela rättsväsendet för att personer med särskilda behov ska få ett bra stöd. Brottsofferjouren tycker att brott mot personer med funktionsnedsättning borde klassas som hatbrott. Genom att föra statistik skulle brott mot den här gruppen uppmärksammas.
Studier visar att färre brott där personer med funktionsnedsättning är inblandade leder till åtal. Men även om anmälan inte leder till att någon döms är det viktigt att anmäla.
Brottsofferjouren ger stöd
Den som utsatts för brott kan få hjälp av en brottsofferjour. Utöver ett medmänskligt stöd får du stöd genom hela rättsprocessen och hjälp med att söka brottskadeersättning om det är aktuellt.
Brottsofferjourer finns i hela landet och har telefonnummer 116006.
Brottsofferjouren.se