Om skärmanvändning och livet på nätet i podden Funka olika

I dag är i princip alla uppkopplade och skärm är en del av vår vardag. Vi jobbar, umgås, roar oss och lär oss genom skärm. Mycket som tidigare gick att göra ute i samhället har flyttat in på nätet och ersatts av digitala tjänster. Den här serien tar upp hur barn och unga påverkas av skärmanvändning och hur personer med funktionsnedsättning använder nätet.

Elza Dunkels
Elza Dunkels, docent i pedagogiskt arbete

Hur påverkas barn och unga av skärm?

Internet har öppnat upp helt nya möjligheter samtidigt oroar sig många över utvecklingen. Vad vet vi om hur barn och unga påverkas av att spendera alltmer tid med en skärm? Vi pratar med Elza Dunkels, docent i pedagogiskt arbete, som forskat om barn och ungas nätanvändning i över tjugo år. 


Lyssna på Hur påverkas barn och unga av skärm?
27 minuter - avsnitt ett av fyra i serien Livet på nätet

 

Stefan Johansson, teknologie doktor
Stefan Johansson, teknologie doktor

Digital delaktighet vid funktionsnedsättning

Personer med funktionsnedsättning stöter ofta på olika hinder när de ska använda internet. Vi pratar med Stefan Johansson, teknologie doktor, om vad det innebär att stå utanför det digitala samhället och vad som kan göras för att öka delaktigheten.


Lyssna på Digital delaktighet vid funktionsnedsättning
23 minuter - avsnitt två av fyra i serien Livet på nätet

Tidigare avsnitt om digital tillgänglighet

Det är lätt att hamna utanför det digitala samhället när man har kognitiva svårigheter. Men med utbildning och stöd kan man öka den digitala delaktigheten. Funka olika har besökt Mora folkhögskola för att höra hur en grupp unga vuxna med IF lärt sig använda datorn och hur det påverkat deras liv.