Sex och samlevnad i podden Funka olika

I tre avsnitt tar vi upp sex och samlevnad. Det är ett ämne som det finns mycket okunskap och fördomar om när det gäller personer med funktionsnedsättning. Två avsnitt har fokus på rörelsenedsättning och ett på intellektuell funktionsnedsättning.

Agnes Wimo-Grip och Stefan Balogh
Agnes Wimo-Grip och Stefan Balogh

Kan alla ha sex?

Vi diskuterar fördomar om sex och rörelsenedsättning samt olika sexhjälpmedel. Deltar gör Stefan Balogh, sexolog och arbetsterapeut och Agnes Wimo-Grip, som arbetar med projektet Sex i rörelse, RFSU Stockholm. Agnes själv har rörelsenedsättning.


Lyssna på Kan alla ha sex?
32 minuter – avsnitt ett av  tre i serien Sex och samlevnad

 

Maria Forsström
Maria Forsström

Viktigt att prata om sex

Hur ska man förhålla sig till funderingar om sex och samlevnad från sin tonåring som har intellektuell funktionsnedsättning (IF)? Vad är inte ok att prata om, och vad måste man prata om? Vilka frågor brukar ungdomarna själva ha? Hör Maria Forsström, kurator vid Habiliteringscenter Flemingsberg barn.


Lyssna på Viktigt att prata om sex
25 minuter – avsnitt två av tre i serien Sex och samlevnad

 

Stefan Balogh
Stefan Balogh

Hur pratar man med sin ungdom om sex?

Stefan Balogh, sexolog och arbetsterapeut, tipsar föräldrar till ungdomar med rörelsenedsättning om hur man kan prata om sex och när det är bäst att hänvisa vidare till ungdomsmottagningar och annan expertis. Stefan själv jobbar på Bosse, som är en verksamhet som ger råd och stöd till personer med fysisk funktionsnedsättning.


Lyssna på Hur pratar man med sin ungdom om sex?
17 minuter – avsnitt tre av tre i serien Sex och samlevnad


Fler avsnitt om sexuell hälsa hos unga

Podden Funka olika har gjort en serie med fokus på sexuell hälsa hos barn och unga med funktionsnedsättning. Programmen tar upp frågor unga kan ha om sex och relationer, och sådant som kan vara bra för föräldrar att veta. 
Lyssna på serien Ungas sexuella hälsa