Digital delaktighet i podden Funka olika

Det är lätt att hamna utanför det digitala samhället när man har en intellektuell funktionsnedsättning (IF). Men med utbildning och stöd kan man öka den digitala delaktigheten. I två avsnitt får vi höra hur en grupp unga vuxna med IF lärt sig använda datorn och hur det påverkat deras liv.

Kursdeltagare vid Mora folkhögskola
Kursdeltagare vid Mora folkhögskola

"Självförtroendet har ökat enormt"

Vi besöker Mora folkhögskola och pratar med en grupp unga vuxna med IF som gått en IT-utbildning anpassad för dem. Med rätt stöd har de gjort fantastiska framsteg och samtidigt en personlig resa. Hör stödpersonen och IT-coachen Sara Hansson samt kursansvariga Kerstin Gatu berätta hur det gick till.


Lyssna på "Självförtroendet har ökat enormt"
31 minuter - avsnitt ett av två i serien Digital delaktighet

 

Ann Sjölander och Bia Tegnér
Ann Sjölander och Bia Tegnér

“Han har vuxit som människa”

På temat digital delaktighet samtalar vi med två föräldrar som stöttat sina vuxna söner med IF att ta klivet in i den digitala världen. Våra gäster är Ann Sjölander, förälder till David 27 år, och Bia Tegnér, förälder till Per 31 år.


Lyssna på "Han har vuxit som människa"
21 minuter - avsnitt två av två i serien Digital delaktighet

 

Elza Dunkels, Stefan Johansson, Kristin Alfredsson Ågren och Lisa Thorell

Så använder unga och vuxna med funktionsnedsättning skärm

I dag är i princip alla uppkopplade och mobila skärmar är en del av vår vardag. Samtidigt står vissa grupper utanför. Podden Funka olika har träffat forskare för att ta reda på hur barn och unga påverkas av skärmanvändning och hur personer med funktionsnedsättning använder nätet.