Hälsosamma levnadsvanor - Nytt tidningsnummer ute nu!

Hälsosamma levnadsvanor är temat i Funktion i fokus nummer 1, 2022. Hälsosamma vanor är inte bara att avstå lockelser, det är också att leva fullt ut. Här presenterar vi ett urval av artiklarna i senaste numret av tidningen.

Karin och Hanna
Foto: Susanne Kronholm Karin och Hanna på gruppbostad

Karin sa ja till ett lättare och friskare liv

När Karin Hållén träffade undersköterskan Hanna Lindholm på sin gruppbostad anade hon inte hur det skulle förändra hennes liv. Det började med nya matvanor och sedan var bollen i rullning.

För tre år sedan var Karin överviktig och ofta på dåligt humör. I dag är hon en glad kvinna som tar vara på livets möjligheter. På köpet har hon sluppit värken, sömnapnén och blodtrycksmedicinen.

Karin och Hanna medverkar i det nya numret av tidningen Funktion i fokus som handlar om hälsosamma levnadsvanor.
» "Jag är nog den som är finast här"

 

Professorn och systern Fanny Ambjörnsson i nr 1, 2022 professor Fanny Ambjörnsson är på förstasidan av tidningen Funktion i fokus

Med öga för omsorg

I nya Funktion i fokus möter du Fanny Ambjörnsson, professor i genusvetenskap. I "Boken om Nadja" berättar hon om livet med sin lillasyster som föddes med flerfunktionsnedsättning.
» Hon månar om det lilla livet

Läs mer i nya numret: tv-serier med funkisperspektiv, dejtingkurs för unga med autism, jympa för hjärnan och datorklubb för unga med NPF.
» Läs tidningen som blädder-pdf

Sex en del av hälsan

–Den sexuella hälsan är verkligen ett grundbehov, ungefär som att äta och sova, även om sexualiteten är mycket mer komplex, säger Susanna Karlsson, socionom vid Habiliteringens resurscenter, Region Stockholm.

För henne är sex en naturlig del av hälsosamtalet med patienter och anhöriga.

– Ta två djupa andetag och bara fråga, är hennes råd.
» Hon vill att fler vågar fråga om se

Anpassad tandvård vid funktionsnedsättning

Friska tänder och bra munhygien är viktigt för hela hälsan. För personer med funktions­nedsättning och deras nät­verk finns särskilda mottag­ningar med specialutrustning och en engagerad personal.
– Gemensamt för våra patien­ter är att de inte kan förväntas fungera som andra i en tand­vårdssituation, säger Erik Kollinius, ST-tandläkare på Folktandvårdens mottagning vid Stockholms sjukhem.
» Tandläkaren som har extra allt

Erik Kollinius medverkar också i podden Funka olika. Lyssna på tandläkarens
råd för en bra munhälsa.
» Om tand- och munhälsa i podden Funka olika

 

Douglas Sjöwall
Douglas Sjöwall. Foto: Anna Molander Douglas Sjöwall projektledare för den nya habiliteringsinsatsen Lev för hälsosammare levnadsvanor

Ny insats för hälsosammare levnadsvanor

Hälsosamma levnadsvanor är en stor utmaning, både för patienter och sjukvård. Det gäller i ännu högre grad om du har en funktionsnedsättning. Nu testas en ny insats för vuxna med funktionsnedsättning vid två av länets habiliteringscenter.

– Hälsosamma levnadsvanor är att leva livet fullt ut, vara delaktig och känna att livet är meningsfullt. Därför är det viktigt att ha ett helhetsperspektiv på hälsa, säger Douglas Sjöwall, projektledare vid FoUU-enheten, Habilitering & Hälsa, och forskare vid Karolinska institutet.
» Lev – ny insats för hälsosammare levnadsvanor

 

Prenumerera på tidning och nyhetsbrev

Få Funktion i fokus utan kostnad

Funktion i fokus är den enda tidningen i Sverige som riktar sig till alla som möter människor med funktionsnedsättning i sitt arbete. Många artiklar finns också att läsa på webbsidan funktion.se.
» Prenumerera och ladda ner tidningen

I Funktion i fokus nyhetsbrev samlar vi artiklar, aktuell forskning, nyheter och nya avsnitt av podden Funka olika.
» Prenumerera på nyhetsbrevet

Publicerad 2022-06-03