En elev har alltid rätt att få särskilt stöd för att klara kunskapskraven i skolan. För att skolan ska bli bra och fungera för en elev med funktionsnedsättning är det viktigt att kunskap om diagnosen kombineras med förståelse för den enskilda eleven.
Stöd i skolan
De finns två olika kategorier av stöd i skolan: extra anpassningar och särskilt stöd. Extra anpassningar ges i det ordinarie klassrummet och kan exempelvis vara stöd i att planera. När de extra anpassningarna inte räcker för att nå kunskapsmålet kan skolan göra en utredning för att bevilja särskilt stöd.
Anpassad grundskola och gymnasieskola
Barn mellan 7 och 16 år och som har en intellektuell funktionsnedsättning eller en förvärvad hjärnskada kan gå i en anpassad grundskola. Det finns två olika läroplaner i den anpassade grundskolan: Ämnen eller ämnesområden.
Innan barnet kan börja i anpassade grundskolan ska stadsdelen/kommunen göra en utredning. Det finns också anpassad gymnasieskola.
Specialskola
Specialskolan är till för elever som har hörselnedsättning, synnedsättning, grav språkstörning eller kombinationer av flera funktionsnedsättningar.
Resursskola
En resursskola är en skola som bara tar emot elever som behöver särskilt stöd. De är ofta specialiserade mot ett särskilt stödbehov, till exempel mot en eller flera funktionsnedsättningar.
På Funktionshindersguiden finns mer information om olika skolformer och stöd.
Förskola och skola på funktionshindersguiden
Garanti för tidiga stödinsatser
Från den 1 juli 2019 gäller nya bestämmelser i skollagen om en garanti för tidiga stödinsatser. Syftet med garantin är att elever i behov av extra anpassningar och särskilt stöd ska få det så tidigt som möjligt och att stödet utformas efter varje elevs behov.
Om tidiga insatser på Skolverket
Habilitering & Hälsas insatser
Kommunen ansvarar för skolans verksamhet och omhändertagande av elever i behov av särskilt stöd. En habiliteringsinsats kan till exempel innebära att vi ger råd till dig och dem som arbetar på din skola eller arbetsplats för att det ska bli bättre för dig. Det kan ibland erbjuda kunskap via föreläsningar och kurser.