Appar som ger matglädje

Appen Matglad skapades i samarbete med personer med intellektuell funktionsnedsättning. Nu finns även "MatGlad-helt-enkelt" med film- och talstöd. Nästa steg är en matlagningsapp för personer som behöver tecken som alternativ och kompletterande kommunikation.

Appen med digitala recept
Digitala recept gillas av målgruppen som är vana smartphone-användare.

Det började med ett telefonsamtal från en kostpedagog inom sociala omsorgsförvaltningen i Borås stad. Hon ville göra något som kunde inspirera personer med intellektuell funktionsnedsättning att laga god och hälsosam mat. Margareta Frost Johansson, projektledare vid Hushållningssällskapet Väst, nappade direkt.

– Det ska vara enkelt att laga mat och alla ska kunna göra det. Målgruppen är van att använda smartphone så vi bestämde oss för att göra en app med vanliga kokbokskategorier som till exempel kött, fisk och vegetariskt, säger hon.

Över 200 000 nedladdningar

Konceptet testades av boende i grupp- och servicebostäder i Alingsås och Borås. De efterlyste genast en korvkategori och på deras begäran tillkom även frukost, efterrätter och fredagsmys. Arvsfonden beviljade pengar till projektet och tre år senare började den första appen sitt segertåg. Idag har den laddats ner över 200 000 gånger.

Alla rätter provlagades av Matgareta Frost-Johansson och pimpades av en matstylist innan de förevigades av en matfotograf, något som bemöttes med skepsis: ”Ska ni ha så fina bilder?”

– Klart vi ska. Den som tittar på bilderna ska känna ”wow vad gott”! Det är viktigt att maten ser aptitretande ut så man får lust att laga den.

Matglad 2.0 och pratkort

Killarna fascinerades av det tekniska och började plötsligt gilla att laga mat.

– Många hör av sig till mig nu och vill ha en MatGlad 2.0 för de har lagat igenom alla recept flera gånger.

Teamet bakom apparna har också gjort en egen variant av TV4:s populära program Halvåtta hos mig, som de döpt till Välkommen på middag.

– Många är ensamma, och att äta tillsammans kan ge nya kompisar. Vi har tagit fram pratkort med olika samtalsämnen som man kan använda om det blir tyst runt bordet, säger Margareta Frost-Johansson.

Efter önskemål från användare som ville läsa recepten på papper gjorde man också kokboken Matglad.

Stärker självkänslan

Margareta Frost-Johansson har arbetat som matkonsult hos anrika Hushållningssällskapet, som bildades 1791, i snart trettio år. När hon började låg fokus på ystnings- och styckningskurser, en skarp kontrast till den digitala värld hon numera rör sig i.

– Gensvaret är enormt, jag har aldrig tidigare blivit så uppskattad för något jag gjort.

Hushållningssällskapet har även utbildat särskilda matambassadörer som följer med på mässor och demonstrerar appen.

– Det är fantastiskt att se dem stå inför publik och visa hur den fungerar. Många har fått bättre självkänsla av att lära sig laga mat. Det har till och med uppstått kärlek, ett par i gruppen har förlovat sig, säger Margareta Frost-Johansson.

Appen MatGlad är på lätt svenska och i uppföljaren MatGlad-helt-enkelt stöttas användaren genom hela matlagningen med hjälp av filmsekvenser och talstöd.

Ny digital kokbok med TAKK

Nu leder Hushållningssällskapet Väst ett nytt utvecklingsprojekt där man tar fram en app för personer som behöver tecken som alternativ och kompletterande kommunikation (TAKK).

Målgruppen är alla som har nytta av att använda TAKK i sin kommunikation, till exempel hörande personer med intellektuell funktionsnedsättning, tal- och språkstörningar eller förvärvad hjärnskada, samt pedagoger och elever i grund- och gymnasiesärskolan. 

– Till en början blir det fyra recept med filmade stegvisa instruktioner kompletterat med TAKK. Efterhand kan den omfattande databasen kompletteras med över 100 recept, säger Margareta Frost-Johansson.

Appen TAKK-for-maten utvecklas i nära samarbete med referens- och testanvändare ur målgruppen. Andra aktörer som deltar i projektet är särskolan i Borås, daglig verksamhet och särskolan i Alingsås samt Talking Hands och DART vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset. TAKK-for-maten ingår i Vinnovas satsning på innovativa digitala hjälpmedel.

Spelapp 

Våren 2021 lanserades appen GoGlad, ett digitalt spel som ska göra livet rörligare och roligare. Appen liknar Pokémon Go men i stället för att leta figurer sår man frön och sköter om plantorna under promenader. Sedan kan man skörda det man odlat och använda råvarorna i en maträtt eller användas som betalningsmedel i en virtuell livsmedelsbutik.

– Spelet har också en social aspekt genom att koppla ihop användare som kan hjälpa varandra att ta hand om odlingarna.

Uppdatering 2024:
Flera delar i matglad-konceptet

MatGlad-konceptet består av flera delar. De är utvecklade som ett kognitivt hjälpmedel för personer med intellektuell funktionsvariationer samt personal inom LSS och anhöriga. 

  • MatGlad bidrar till att öka matglädjen och ger inspiration kring mat och måltider, livsmedelsval och tillagning.
  • GoGlad är spelappen som ökar motivationen för rörelse och utevistelse genom att göra promenader extra roliga.
  • TAKK för maten är en digital receptbanksom använder bilder, filmsekvenser, enkel text, tal och tecken för att visa hur man lagar mat.

Matglad.nu

Caroline testade appen GoGlad

Spelet GoGlad är en blandning av Pokémon Go, FarmVille och Geocaching. Ändå är det inte svårt.

Porträtt av Margareta Frost Johansson.

Avancerad teknik bakom enkelt spe

Utvecklingsledaren Margareta Frost-Johansson har varit med och skapat succé-apparna MatGlad och Goglad.

Artikeln är tidigare publicerad i tidningen Funktion i fokus, som ges ut av Habilitering & Hälsa, Region Stockholm. Texten är anpassad för webb. 
Tidningen Funktion i fokus

Senast ändrad 2024-08-19

Skribent: Anna-Britta Ståhl och Gunilla Eldh