Bra för alla och nödvändigt för vissa

Ungdomsmottagningarna fick Region Stockholms Bemötandepris 2020 för sin funkisdiplomering. Nu efter fyra år har de utbildat hälften av Sveriges ungdomsmottagningar i hur man skapar tillgängliga möten. De har fyra konkreta tips för dig som vill skapa bra förutsättningar för möten i vården.

Margareta Hagwall Stillerud
Margareta Hagwall Stillerud. Foto: Privat bild Margareta Hagwall Stillerud

Funkisdiplomeringen var ett samarbete mellan ungdomsmottagningarna och Habilitering & Hälsa. Arbetet drevs av Margareta Hagwall Stillerud, leg. barnmorska och projektledare på ungdomsmottagningarna, och Susanna Karlsson, socionom på Habilitering & Hälsa.

Diplomeringen fokuserar både på den fysiska och den kognitiva tillgängligheten. Nu efter fyra år är det tydligt att det är mottagningarnas arbetssätt som har varit avgörande för att kunna skapa bra möten med alla ungdomar som kommer på ett besök.

De olika delarna i funkisdiplomeringen kan vara användbara för fler vårdgivare. Här är fyra konkreta tips från Margareta Hagwall Stillerud.

Gör en skriftlig agenda

I början av besöket är det bra att skriva en agenda tillsammans, på papper eller whiteboard. Börja med att klargöra vad mötestiden ska användas till och när mötet slutar. En skriven agenda skapar både tydlighet och är en minneshjälp. Man kan också kan stryka punkter alltefter de blir klara. Det kan också vara till hjälp för att hålla sig till ämnet.

Var tydlig och konkret

För en person som inte kan läsa av sociala situationer är det svårt att veta vad man ska förvänta sig. Ge därför tydlig information och vara så konkret som möjligt. Undvik generella uttryck och metaforer.

Använd bildstöd

Bilder är mycket hjälpsamt både för den som har svårt att ta till sig muntlig information och för den som behöver hjälp med koncentrationen. I samhället finns det visuellt stöd överallt, exempelvis i tunnelbanan. Visuellt stöd sparar energi för alla men för vissa är bildstöd avgörande för att man ska kunna ta till sig och förstå information.

Lägg fram en stimpryl

En stimpryl är en liten pryl som man kan plocka med. De flesta av oss behöver stimma ibland, man kanske klottrar medan man lyssnar på en föreläsare eller fipplar med en penna. En stimpryl kan hjälpa ungdomen att kanalisera kroppslig oro eller att hålla sig vaken och fokuserad. Ha gärna en Rubiks kub, stressboll eller liknande på bordet.