Om man har svårt att hitta ett jobb eller inte kan arbeta på grund av sin funktionsnedsättning, vad finns det för alternativ då? Vi pratar med Jenny Svahn, kurator på ett habiliteringscenter för vuxna, som vägleder personer med funktionsnedsättning.
Jenny Svahn jobbar som kurator på Habiliteringscenter Sollentuna för vuxna. En av hennes arbetsuppgifter är att hjälpa personer som inte har någon sysselsättning. Med sysselsättning menas här studier, daglig verksamhet eller jobb i olika former.
Att ha en sysselsättning utanför hemmet är ofta viktigt för att få struktur och mening i vardagen. Är man med i ett sammanhang och har något att göra på dagarna mår man också generellt bättre. Men att komma ut i sysselsättning är inte alltid så enkelt. Flera faktorer försvårar för personer med funktionsnedsättning att komma ut i sysselsättning. Många behöver stöd och anpassningar för att klara av sina arbetsuppgifter. Arbetsgivaren behöver ha kunskap om funktionsnedsättningar för att kunna ge rätt stöd. Det kan också vara svårt att hitta en sysselsättning som fungerar, att ta kontakt med arbetsgivare och berätta vad man behöver för att klara av sitt arbete. En grupp som har det extra svårt att komma ut i arbetslivet är personer med autism. Många i den gruppen har haft det tufft i skolan och har svårigheter i övergången mellan skola och jobb.
Utgå från intressen och förmåga
Som kurator kan Jenny hjälpa till med att hitta en lämplig sysselsättning. Hon börjar med att göra en kartläggning tillsammans med den som behöver hjälp för att få reda på hur nuvarande situation ser ut. En person som varit utan sysselsättning i många år kan behöva ta små steg för att komma i gång. Ofta har frånvaron av sysselsättning påverkat självkänslan och tron på den egna förmågan. Då är det viktigt att jobba med motivationen, att hitta personens egna intressen och drivkrafter och utgå från det.
Ett första steg kan vara en daglig verksamhet. Det finns arbetsinriktade dagliga verksamheter som hjälper till med att utveckla en arbetsförmåga för att det på sikt ska vara möjligt att komma ut i lönearbete. För en del kan det vara mer motiverade att börja plugga, eller så är första steget bara att komma ut och aktivera sig med promenader eller annan fysisk aktivitet.
Kurator kan stötta
För att få rätt stöd kan en kurator på ett habiliteringscenter vara till hjälp. Kuratorn kan stötta i kontakten med skola, daglig verksamhet och myndigheter såsom Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Kuratorn kan även hjälpa till med ansökningar och vid behov följa med på möten. Som kurator har Jenny också kunskap om vilka olika typer av sysselsättningar som finns i det område hon är verksam i.
Det finns flera verksamheter som ger stöd till personer med funktionsnedsättning utöver Arbetsförmedlingen. Det finns bland annat samordningsförbund där flera olika myndigheter gått ihop i gemensamma projekt för att erbjuda stöd. Det finns också sociala företag som har som målsättning att anställa personer som är långt utanför arbetsmarknaden. Samhall är en statlig arbetsgivare som har i uppgift att anställa personer med olika funktionsnedsättningar. Kommunen har också ett ansvar att fånga upp unga som inte har någon sysselsättning och hjälpa till med studier, praktikplatser eller arbete.
Aktivitets- och sjukersättning
Den som inte har möjlighet att lönejobba kan söka olika typer av ersättningar. För den som är under 30 år och som inte jobbat under en lång tid finns aktivitetsersättning via Försäkringskassan. En läkare gör då en bedömning av arbetsförmågan. Skulle arbetsförmågan vara nedsatt för resten av livet går det att söka sjukersättning.
Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen samarbetar för att hjälpa personer med aktivitetsersättning att hitta någon form av anpassat jobb eller sysselsättning. Det kan handla om en daglig verksamhet eller ett jobb på arbetsmarknaden, där arbetsgivaren till exempel får lönebidrag för att anställa någon. Då är arbetsgivaren insatt i situationen och kan erbjuda stöd och anpassningar så att det fungerar för arbetstagaren.
Daglig verksamhet är en insats som ges via kommunen. Den som har autism, intellektuell funktionsnedsättning eller förvärvad hjärnskada har rätt till den typen av insats. Daglig verksamhet utgår från individen och är helt kravlös i syfte att skapa utrymme för en meningsfull sysselsättning på dagarna. Det finns även arbetsinriktade dagliga verksamheter där fokus är på att utveckla en arbetsförmåga som på sikt kan leda till jobb.
Berätta om sina behov
Om man har särskilda behov på en arbetsplats är det bra att berätta för sin arbetsgivare, menar Jenny. Det kan vara ett stöd i att hitta rätt slags jobb och man kan också få hjälp med anpassningar på arbetsplatsen. Jenny rekommenderar att man gör det redan när man skriver in sig på Arbetsförmedlingen. Annars riskerar man att hamna på en arbetsplats och få arbetsuppgifter som kanske är svåra att klara av.
Man kan få kontakt med en kurator inom Habilitering & Hälsa genom remiss från annan vårdgivare eller så kan man söka själv.