Föräldrar till barn med funktionsnedsättning lever ofta i en pressad situation som påverkar både hälsan och ekonomin. Att som föräldrar ta ett gemensamt ansvar kan göra stor skillnad, och är kanske extra viktigt när man har ett barn med stort omsorgsbehov.
Gäster i programmet är Malin Ekman Aldén, generaldirektör för Myndigheten för delaktighet och Elina Renhorn, kurator, som gjort en studie kring hur aktiva kvinnor respektive män är i att söka stöd via en nationell telefonlinje för föräldrar till barn med adhd. Studien är baserad på 1 350 samtal och av de som ringde in var 83 procent kvinnor.
Föräldrar till barn med funktionsnedsättning, framför allt mammor, har generellt sett sämre ekonomi och hälsa. Man behöver ofta lägga mycket tid på barnet och hantera många kontakter kring barnet, vilket gör att det är svårt att också hinna med ett arbete. Det påverkar ekonomin och skapar en stress som kan leda till ohälsa. Funktionsnedsättningen kan i sig också medföra merkostnader, för till exempel hjälpmedel.
Att mammor drabbas hårdare beror på att hemarbetet och ansvaret för barnen fortfarande inte är jämt fördelat i heteronormativa relationer. Löneskillnader mellan kvinnor och män har också betydelse. I takt med att de jämnas ut kan det förhoppningsvis bidra till att rollfördelningen blir mer jämställd.
Hur pappor till barn med funktionsnedsättning påverkas vet man inte så mycket om. Det har varit mest fokus på mammorna, men att papporna är viktiga och behövs vet man. Att vara två som kan dela på ansvaret kan vara särskilt viktigt i familjer som har barn med funktionsnedsättning.
Att ha ett barn med stora behov påverkar familjen och relationen mycket. Som par kan det vara svårt att hinna med den egna relationen. Allmänna barnhuset har gjort ett arbete kring vårdnadstvister. Där har man sett indikationer på att funktionsnedsättning hos något av barnen, eller hos någon av föräldrarna, gör det ännu svårare att få relationen att fungera.
Vad behöver förändras?
Det är viktigt att föräldrarna får stöd och hjälp med att bygga självförtroende som förälder tillsammans med sitt barn. Mycket stöd kretsar kring barnet, men det är viktigt att även fånga upp föräldrarna.
Ansvaret för att hålla i alla kontakter kring barnet borde inte heller ligga på föräldrarna. Föräldrar till barn med funktionsnedsättning har en orimlig samordningsroll. Myndigheterna som berörs måste bli bättre på att samordna sig.
Habiliteringen och övriga omsorgsverksamheten kan utveckla vården så att den passar fler och bli bättre på att tilltala papporna. Den är i dag kvinnodominerad och det kan upplevas som att det framför allt är kvinnor som tilltalas. Här kan man bli bättre på att nå hela familjen, även papporna.
Det kan även vara bra med riktat stöd till män som har barn med funktionsnedsättning. Både till pappor med diagnos och utan diagnos, exempelvis särskilda grupper för män.