Många med autism har dåliga erfarenheter av vården. Det blir lätt missförstånd och miljön kan vara stressig. Men både kommunikation och lokaler kan anpassas så att det fungerar bättre för patienter med autism. Tillsammans med Anna PG, som har autism och Maria Bühler, psykolog och specialist i neuropsykologi tar vi reda på hur.
Maria Bühler, psykolog och specialist i neuropsykologi, har skrivit flera böcker, bland annat ”Att möta autister i vården”. Anna PG har diagnoserna autism och adhd. Hon har bidragit med idéer och egna erfarenheter till Maria Bühlers bok.
Vårdbehovet för personer med autism
Många med autism har ett stort vårdbehov. Det beror på att det är vanligt med samsjuklighet vid autism, både när det gäller kroppsliga- och psykiatriska tillstånd. Sömnsvårigheter, problem med mage och tarm, epilepsi, autoimmuna sjukdomar som psoriasis och hjärt- och kärlsjukdomar är till exempel vanligare vid autism. Ångest, depression, tvång och olika former av ätstörningar är också vanligt. Varför samsjuklighet är vanligare vet man inte riktigt. En förklaring är att det är en följd av de svårigheter som det innebär att leva med autism. Det finns också teorier om att det finns ett genetiskt samband, att autism i sig innebär en större sårbarhet och att tillstånd som autism och ångest hänger ihop.
Flickor och kvinnor löper högre risk att utveckla psykisk ohälsa
Flickor och kvinnor med autism riskerar i högre grad att utveckla ångest och depression. Det beror troligen på att flickor generellt får sin autismdiagnos senare än pojkar och att de hinner utveckla psykisk ohälsa som en följd av att de inte får stöd för sina svårigheter. Ju tidigare du får din diagnos desto bättre för livskvaliteten och den psykisk hälsan.
Mötet med vården
Anna har stor erfarenhet av vården. Både den somatiska, det vill säga kroppsliga, och den psykiatriska. Hennes erfarenheter är både positiva och negativa. Det har hänt vid flera tillfällen att hon blivit missförstådd eller att vårdpersonalen inte trott på henne. I stressade situationer har hon särskilt svårt att hitta ord och förklara hur hon mår och hur något känns. Eftersom hon är rädd att få följdfrågor som hon inte förstår svarar hon ibland nej trots att hon har ont någonstans.
Anna bor på ett boende där det finns personal som känner henne. De kan läsa av om hon är sjuk eller har ont någonstans. För att undvika missförstånd har hon alltid med sig någon från boendet eller en närstående, när hon går till en läkare.
Många med autism känner sig missförstådda och misstrodda
Maria har träffat många som likt Anna berättar om olika situationer där de blivit misstrodda av vården. Det kan leda till att sjukvården missar behandlingsbara sjukdomstillstånd. Till exempel visar en rapport från Socialstyrelsen att bröstcancer upptäcks i lägre grad hos kvinnor med autism. Anledningar till det kan vara att personer med autism undviker vårdbesök på grund av tidigare erfarenheter, att de har svårare att beskriva sitt mående eller att de behöver hjälp med att ta sig till besöket.
Det behövs mer kunskap om autism i vården för att bättre kunna hjälpa och möta patienter med autism. Här är några exempel på vad som kan underlätta ett vårdmöte.
- Planera in längre tid för läkarbesök. Lägg dem i slutet av dagen så att det är okej om besöket drar ut på tiden.
- Förbered patienten inför mötet. Berätta i kallelsen hur länge mötet varar, vem man ska träffa (gärna med bild) och vad som ska hända.
- Använd tidhjälpmedel under mötet.
- Anpassa språket genom att undvika svåra ord. Var lugn och prata inte för mycket.
- Använd hjälpmedel, såsom bildstöd, för att förklara och beskriva undersökningen/behandlingen och vad som händer efteråt.
- Använd visuellt stöd för att patienten ska kunna beskriva sitt mående. Det kan till exempel vara KatKit (länk) eller enklare verktyg som papper och penna och skattningsskalor. En whiteboard-tavla med olika färger där exempelvis rött symboliserar smärta kan vara en stor hjälp.
- Summera mötet och skriv ner enkla punkter om vad ni kommit fram till. Det minskar risken för missförstånd.
Så kan lokalerna anpassas
Många med autism har svårt att hantera intryck. För mycket intryck kan ta mycket energi och leda till stress. I väntrum och besöksrum kan man därför tänka på att ha enfärgade tyger, rena ytor, enhetliga möbler och en dämpad belysning. Om det behöver vara skarpt ljus vid en undersökning kan man ha dämpad belysning innan själva undersökningen börjar och sedan förbereda för en skarpare. Ett annat sätt att minska stressnivån är att märka upp lokalerna tydligt så att patienten enkelt hittar.
Möt patienten efter hens behov
På akuten är det svårare att anpassa för personer med autism. Besöket är inte förberett och det går inte att ge några direkta svar på vad som ska hända eller när man får träffa en läkare. Miljön är också rörig. Men det går att göra anpassningar även där. Det kan handla om att erbjuda patienten ett avskilt eller lugnare väntrum liksom att personalen så tydligt de kan förklarar vad som ska hända. Många med autism reagerar starkt vid stressade situationer, vilket kan leda till utbrott. Då är det viktigt att personalen behåller lugnet och försöker förstå och bekräfta patienten.
Behöver man en längre sjukhusvistelse är det en stor trygghet om det går att få ett eget rum. Patienter med selektivt ätande kan behöva anpassad mat. Tydlighet är viktigt. Berätta och förbered patienten på vad som ska hända och när och vem som kommer att behandla. Fråga också hur patienten vill ha det. Kanske är det bättre att en vårdpersonal som patienten har träffat innan kommer in en gång mindre vid den nattliga ronden hellre än att det kommer en ny och främmande person.
Anna brukar berätta för vårdpersonalen att hon har autism. Då är det enklare att få de anpassningar hon behöver. Hon önskar att det fanns en möjlighet för dem som vill att skriva att man har autism i sin journal. Då skulle det alltid synas vid ett läkarbesök.
Stöd vid möten, ladda ner materialet på autismforum.se