Funktion i fokus är Habilitering & Hälsas tidning för alla som möter människor med funktionsnedsättning. Detta nummer har tema hjälpmedel. Numret har producerats i samarbete med hjälpmedelsverksamheterna inom Stockholms läns sjukvårdsområde (SLSO).
Många av artiklarna i tidningen finns tillgängliga i html på temasidorna under "Fakta och råd"
Ur innehållet:
Funktion i fokus möter Henrik Harlaut
Henrik Harlaut är en svensk världsstjärna inom freeskiing, en alpin sport där åkarna utsätter sig för stora faror. För att minska risken för hjärnskador inom sporten är han ambassadör för en ny typ av hjälmteknik.
Henrik Harlaut är världsstjärnan som vill volta säkert
Hjälpmedel i fokus
Hjälpmedel är prylar som gör skillnad. Nya medicintekniska produkter, smarta datortillbehör och kognitiva hjälpmedel ger större möjligheter att leva ett självständigt liv och vara delaktig i samhället. I Funktion i fokus nr 2 2021 berättar behandlare, patienter, forskare och hjälpmedelstekniker om hjälpmedel för både kropp och knopp.
Spelappen GoGlad lockar unga till fysisk aktivitet och social samvaro. Samtidigt lär sig spelarna om odling, matlagning och att hushålla med pengar.
Barn med autism får bättre kognitiv förmåga när lärarassistenten är en robot, enligt en studie som ingår i det europeiska forskningsprojektet DREAM.
Matrix-sitsen byggs direkt på kroppen och kan justeras när man växer eller när ryggen rätas upp.
Nyskick är målet när hjälpmedel rekondas på "återtaget" i Älvsjö. Under fjolåret återvanns 33 000 hjälpmedel här. 40 Digitala hjälpmedel behöver inte vara dyra och krångliga. Experten tipsar om smarta funktioner och säker surf.
Spaning
Prisade digi-experten och entreprenören Claudia Olsson spanar om vi med teknikens hjälp kan vi snart komplettera våra sinnen och utveckla vår mänskliga förmåga.
Exoskelett, hjärnkraft och digitala assistenter
Forskning
Forskare efterlyser nationella riktlinjer och regelbundna hälsokontroller för att minska överdödligheten vid intellektuell funktionsnedsättning.
Fråga habdoktorn
Det kan bli både motstånd och bakslag men det är värt mödan, skriver habiliteringsläkaren Annika Brar i sitt svar till en förälder som oroar sig för sin vuxne son som har autism och adhd.