- Kort om funktionsnedsättningar
- Material att ladda ner
- Podden Funka olika
- Frågetjänst och rådgivning
- Visningsmiljö med kommunikativt och kognitivt stöd
- Temasidor
- Habilitering & Hälsas webbplatser
- Bibliotek
- Frågor och svar
- Kunskap och stöd
- Frågor och svar
- Befintlig sida: Vilket stöd finns för asylsökande och mi...
Vilket stöd finns för asylsökande och migranter?
Fråga
Vilket stöd kan asylsökande och andra migranter med funktionsnedsättning få? Vart vänder man sig för utredning, diagnos och behandling i olika åldrar?
Svar
Alla har rätt att få vård som är av stor betydelse för sin hälsa. Det gäller barn och vuxna som söker asyl, eller är i Sverige utan tillstånd. Barn och ungdomar under 18 år har rätt till all vård, regelbunden tandvård och läkemedel. Det gäller även habilitering. Barn har också rätt till stöd och anpassningar i skolan.
Stödet som Habilitering & Hälsa kan ge barn i olika åldrar beror på barnets funktionsnedsättning och behov. Det kan handla om att förmedla kunskap och förståelse till barnet själv, till föräldrarna och andra i nätverket, till exempel förskola och skola.
Barn som har en utvecklingsrelaterad funktionsnedsättning kan få stöd från både habiliteringen och kommunen. Habiliteringen kan också hjälpa till med närmiljön, bemötandet och vardagspedagogiken hemma och på fritiden. De kan även hjälpa till med utprovning av motoriska hjälpmedel. Barnen kan också få hjälp att träna och utveckla sina färdigheter, såväl motoriska som kommunikativa och sociala. Familjen kan få råd om hur samhällets stöd fungerar och hur man får kontakt med kommun och myndigheter.
Barn i förskoleåldern får en första bedömning på barnavårdscentralen (BVC). De kan sedan remittera vidare för en mer fördjupad utredning på barnsjukhus, barnläkarmottagning eller BUP-mottagning.
Skolbarn går via elevhälsan, som gör en första kartläggning tillsammans med pedagoger i skolan och sedan remitterar vidare till barnmedicin eller barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) om det behövs.
Vuxna som söker asyl, eller är här utan tillstånd, har rätt till sjukvård och tandvård som inte kan vänta. Det gäller vård via vårdcentral, men inte habilitering.
Torbjörn Tenfält