Var kan vi få hjälp för ett barn med autism som har svårt med ätandet?

Fråga

Mitt barn har alltid varit känslig när det gäller mat och äter väldigt begränsat. Nu oroar jag mig för hens hälsa. Vart kan vi vända oss för att få hjälp? Mitt barn har diagnosen autism. 

Svar

När man har autism är det vanligt med utmaningar kring mat och måltider. Det kan till exempel bero på bristande aptit och lust att äta, känslighet för olika sinnesintryck (till exempel hur maten ser ut, luktar, smakar och känns i munnen) eller en oro eller rädsla för att stoppa något i munnen och svälja.

Är du orolig för ditt barns hälsa är rekommendationen att du tar kontakt med barnavårdcentralen (BVC) eller vårdcentralen. Då kan en läkare utreda och bedöma svårigheterna. I vissa fall kan symtomen uppfylla kriterierna för diagnosen undvikande/restriktiv ätstörning, även kallad Arfid (Avoidance and Restrictive Food Intake Disorder).

Det är viktigt att läkaren undersöker om det finns några medicinska orsaker till barnets svårigheter med maten, såsom allergier eller problem med mage och tarm. Har barnet tecken på vitamin- eller näringsbrist och kanske inte går upp i vikt som förväntat, behöver man ta prover och följa barnets tillväxt. Vid näringsbrist är det vanligt att en dietist på vårdcentralen hjälper till med att öka näringsintaget, till exempel genom att komplettera den vanliga födan med någon form av näringsdryck. 

Eftersom ditt barn har en autismdiagnos har du möjlighet att få stöd av habiliteringen. Ta då kontakt med ett lokalt habiliteringscenter. De kan hjälpa till med strategier för hur du tillsammans med ditt barn kan öka barnets näringsintag. Habiliteringen kan också ha samtal om bemötande och förhållningssätt. Det kan handla om hur man kan skapa tydliga rutiner, att hitta det som fungerar och successivt öva på att närma sig ny mat.

Det är viktigt att ditt barn är delaktig efter sina egna förutsättningar och känner sig motiverad att pröva något nytt, även om det ibland kan kännas omöjligt. Om barnets svårigheter handlar mycket om ångest är samverkan med barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) eller första linjens psykiatri på vårdcentralen vanligt. I vissa fall remitterar habiliteringen till Stockholms centrum för ätstörningar (SCÄ). 

Som vårdnadshavare kan du även anmäla dig till en internetbehandling som heter ”Första hjälpen vid ARFID”. Behandlingen hittar du via Stöd och behandling, 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Första hjälpen vid Arfid