Fysisk aktivitet och avslappning recept i sömnskola

Brist på motion och annan stimulans bidrar ofta till sömnsvårigheter hos personer med förvärvad hjärnskada. – När de vi möter börjat göra meningsfulla aktiviteter på dagarna sover de bättre, säger Åsa Larsen, arbetsterapeut vid Hjärnskadecenter, Region Stockholm.

motion och sömn illustration
Illustration: Jens Magnusson illustration med person som cyklar

I många regioner finns sömnskolor för olika patientgrupper. Insatsen kan ges
i grupp eller digitalt. Sömnskolor för personer med funktionsnedsättning eller psykisk ohälsa innehåller ofta en introduktion som ska öka kunskapen och medvetenheten om sömnens betydelse. 

– De får lära sig att vi behöver sova för att kropp och hjärna ska återhämta sig, för att immunförsvaret och minnet ska fungera optimalt och för att kunna  hantera stress och känslor, säger Åsa Larsen, arbetsterapeut vid Hjärnskadecenter, Habilitering & Hälsa.

– Sover man bättre har man också mer ork och uthållighet, klarar smärta bättre och orkar med sociala relationer bättre. Tillsammans med patienter och en kollega har Åsa Larsen utvecklat en sömnskola för vuxna med förvärvad hjärnskada. 

Hos den patientgruppen bidrar ofta brist på fysisk aktivitet och annan stimulans till sömnsvårigheter. Många är också ensamma och saknar socialt umgänge. Ett viktigt inslag i många sömnskolor är därför att upp muntra deltagarna att motionera mera och delta i aktiviteter tillsammans med andra.

– De vi möter har ofta initiativsvårigheter och behöver stöd för att komma iväg. När de kommer ut i dagsljuset och börjat göra meningsfulla aktiviteter på dagarna sover de bättre. Det kan till exempel vara att ta en promenad med ledsagare, delta i daglig verksamhet eller att gå ut med grannens hund.

Ett annat viktigt inslag i sömnskolor är vikten av kvällsrutiner. 

– Många fastnar i tv-serier och försöker lägga sig direkt efter men man behöver tid för att varva ner och stänga av teven tidigare. Göra något som är lite tråkigt, diska, ta ett fotbad eller en dusch.

I många sömnskolor ingår också tekniker för avslappning, som mindfulness,  yoga, tai chi eller qigong. 

– Väldigt många kan lära sig detta. Det kan hjälpa en att andas lugnare och komma till ro och sänka blodtryck och hjärtfrekvens. Ibland kan oron för att  inte kunna somna eller få tillräckligt med natt sömn förvärra problemet. Även här kan sömnskolan hjälpa.

– De som gått sömnskolan blir mindre oroliga för sin sömn och sover därmed
bättre, säger Åsa Larsen. 

Artikeln är tidigare publicerad i tidningen Funktion i fokus, som ges ut av Habilitering & Hälsa, Region Stockholm. Texten är anpassad för webb. Funktion i fokus

Skribent: Susann Smedberg

Fotograf/Illustratör: Jens Magnusson