Problematisk skolfrånvaro i podden Funka olika

Varje år stannar många elever hemma från skolan. Det är särskilt vanligt vid neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som autism. Varför är det så och hur kan man hjälpa barn och unga att komma tillbaka till skolan? 

Jenny Fernström och Steve Berggren
Jenny Fernström och Steve Berggren

Ryck upp dig

Idag går Jenny Fernström på Fridhems folkhögskola, men under långa perioder gick hon inte i skolan alls. Hör hennes berättelse om vad som låg bakom och hur hon till slut kom tillbaka. Hör också Steve Berggren, psykolog vid KIND, förklara orsaker som kan ligga bakom problematisk skolfrånvaro och hur man kan jobba för att få tillbaka eleverna till skolan.


Lyssna på Ryck upp dig
28 minuter - avsnitt ett av två i serien Skolfrånvaro

 

Malin Trossing och Steve Berggren
Malin Trossing och Steve Berggren

Bryt ihop och fortsätt kämpa

När David var nio år slutade han plötsligt att gå till skolan. Davids mamma Malin Trossing berättar hur det är att vara förälder till ett barn som slutar gå till skolan. Hör också Steve Berggren, psykolog vid KIND, prata om vikten av dialog mellan föräldrar och skola för att få tillbaka eleven till skolan. 


Lyssna på Bryt ihop och fortsätt kämpa
32 minuter - avsnitt två av två i serien Skolfrånvaro

funka olika, podden, elinor, sofia

Hur pratar man om funktionsnedsättning i skolan?

Många barn med funktionsnedsättning möter fördomar och okunskap i skolan. Sofia Norström, biträdande rektor för grundsärskolan på Skarpnäcks skola och Elinor Kennerö Tonner, rektor på Källbrinksskolan, berättar hur de arbetar för att otverka det på sina skolor.