Ensamhet i podden Funka olika

Personer med funktionsnedsättning upplever ensamhet i högre grad än övriga i befolkningen. I den här serien tar vi reda på varför och vad det finns för stöd för att motverka det.

Anton Käll, psykolog och forskare
Anton Käll, psykolog och forskare vid Linköpings universitet

Ensamhet

Alla känner sig ensamma ibland. Men om ensamheten ofta upplevs som negativ eller plågsam är den ett problem. Kanske saknar man nära relationer eller ett socialt kontaktnät. I detta program träffar vi psykologen Anton Käll som forskar om ensamhet. Vi pratar om hur ofrivillig ensamhet kan påverka oss, varför vissa är mer utsatta och hur man kan ta sig ur det.


Lyssna på Ensamhet
21 minuter - avsnitt ett av fem i serien Ensamhet

 

Sara Tonemar, psykolog på Habiliteringscenter Brommaplan vuxna

Social ångest

Sandra Ohannesian har alltid kämpat med social ångest (tidigare social fobi). Efter att hon fick en autismdiagnos vid 21 års ålder har hon fått hjälp att hantera det. Psykologen Sara Tonemar hjälper oss att förstå sambandet mellan social ångest och autism samt vilket stöd som finns för att övervinna det.


Lyssna på Social ångest
36 minuter - avsnitt två av fem i serien Ensamhet

 

Gisela Bergfors, socionom på Habiliteringscenter Haninge barn och Jill Dahlström, föreningen Mirum

Social träning för barn med npf

Hur kan man hjälpa barn och unga med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning att hantera sociala situationer? Jill Dahlström, förälder till en 16-åring med adhd och autism, berättar hur hon stöttat sin son så att han känner sig trygg tillsammans med andra. Vi träffar också Gisela Bergfors, socionom, som leder grupper där unga med autism övar på sociala färdigheter enligt en metod som heter Kontakt.


Lyssna på Social träning för barn med npf
25 minuter - avsnitt tre av fem i serien Ensamhet