- Kontakta oss
- Uppdrag och organisation
- Jobba hos oss
- Praktisera hos oss
- Våra mottagningar
- Forskning och utveckling
- Aktuellt
- Trygg och säker vård
- Funktion i fokus nyhetsbrev
- Synpunkter och klagomål
- Videomöte och andra digitala vårdkontakter
- Om webbplatsen
Fyra frågor till Magnus Wallinder
Ett nytt nationellt kompetenscentrum för frågor om intellektuell funktionsnedsättning och autism är under uppbyggnad på Socialstyrelsen. Magnus Wallinder från enheten kunskap om funktionshinder vid Socialstyrelsen, är operativ chef för uppbyggnaden av centrumet.

Hur långt har ni kommit i arbetet?
– Det här året är ett uppstarts- och förberedelseår och sen räknar vi med att få ett långsiktigt uppdrag att upprätthålla det här nationella kompetenscentrumet. Vi börjar med att rekrytera en ansvarig person som ska samordna centrumet och kommunicerar att det kommer att inrättas, vilket är en del av uppdraget. Vi träffar också flera aktörer och berättar hur vi ser på det här och lyssnar in vad de tänker och vad de kan bidra med på lång sikt. Några aktörer är Sveriges kommuner och regioner, andra kompetenscentrum på det här området, enskilda kommuner och funktionshinderrörelsen.
Vad är syftet med det nya nationella kompetenscentrumet?
– En viktig förförståelse är att det finns en väldigt tydlig koppling mellan brist på kompetens i särskilda boendeformer enligt LSS och mängden tvångs- och begränsningsåtgärder. På ställen med högre kompetens i utbildningsnivå och rätt förutsättningar, till exempel tillgång på extern handledning och en nära arbetsledning, används inte tvångs- och begränsningsåtgärder i samma utsträckning. Det här var bakgrunden till en större tillsyn som Inspektionen för vård och omsorg gjorde 2021, vilket bidragit till att regeringen har sett behovet av ett nationellt kompetenscentrum.
– Syftet är att höja kompetensen hos personal i de här verksamheterna. Målgruppen är ledning och personal. Det är inte brukarna i sig men brukare och anhöriga är tänkta att ha nytta av att personal och ledning har högre kunskap. Ytterst är det här nationella kompetenscentrumet till för att brukare som bor i särskilda boendeformer enligt LSS ska få det bättre, bli utsatta för mindre tvång och begränsning och bemötas med en större respekt och förståelse.
Vad ska finnas på kompetenscentrumet?
– Det ska finnas ett kansli med ett mindre antal personer som ska hålla i och samordna ett nätverk internt här på Socialstyrelsen eftersom vi har många olika kompetenser som behöver komma till nytta inom ramen för det här arbetet. Tanken är också att de aktörer som finns nationellt, andra kompetenscentrum, forskningen och Myndigheten för delaktighet, ska vara med och formulera vad kompetenscentrumet ska bidra med. Det gör vi utifrån en behovsinventering som vi lägger mycket tid på nu under inledningsfasen så att vi svarar upp mot ett faktiskt behov.
– Sen ser vi framför oss en mängd aktiviteter som är riktade direkt till de här verksamheterna i hela landet. Det kan vara utbildningar och kunskapshöjande aktiviteter som till exempel riktade utbildningar och webbinarier. Vi ska stärka förutsättningarna för ett verksamhetsnära arbete och det ska syfta till att höja kunskapen om de här funktionsnedsättningarna, intellektuell funktionsnedsättning och autism, hos ledning och personal.
Hur gör ni för att verkligen nå ut till berörda?
– Vi kommer att jobba uppsökande genom att ha inledande hearings där vi kommer att vara nyfikna på vilka förutsättningarna är i verksamheterna, vad som är hinder och möjligheter för att förbättra kunskapen.
– Styrkan med det nationella kompetenscentret kommer att ligga i att vi har det här tydliga syftet att jobba verksamhetsnära och får resurser till oss som vi inte har haft tidigare. Vi har 7 miljoner i år och har förhoppningar att vi kommer att få ytterligare någon miljon när vi är i drift.
Rapporten Uppföljning av LSS-boenden
Tvångs- och begränsningsåtgärder på LSS-boenden för vuxna | IVO.se
Senaste nyheterna
- Filmer med föräldrar till barn med IF
- Habiliteringen samlar verksamheter för döva och synskadade
- Nyhetsbrev - Leva med förvärvad hjärnskada
- Ung med förvärvad hjärnskada
- Nyhetsbrev - Det är bra att röra på sig
- Asdforalder.se har blivit en del av autismforum.se
- Ny webbsida erbjuder stöd för personer med adhd
- Vårens kurser
- Poddserie om fysisk aktivitet för bättre hälsa
- Nyhetsbrev – Så skapar du bra vårdmöten