Boktips om fysisk aktivitet

Habilitering & Hälsa har ett bibliotek på Sabbatsberg med inriktning på funktionsnedsättningar. Här kommer boktips från bibliotekarien Helena Hallgren.

Hälsa på recept – Vetenskapen kring träning och motion 
Anders Hansen och Carl-Johan Sundberg
Bonnier fakta, 2020

Anders Hansen är läkare vid Karolinska Institutet och överläkare i psykiatri. Carl Johan Sundberg är läkare och professor i arbetsfysiologi vid Karolinska Institutet. Tillsammans har de skrivit en bok om den senaste forskningen om träning och fysisk aktivitet, hur vi får bäst effekt av träning och hur vi kan bromsa åldrandet med träning är något av innehållet i boken. Det är en populärvetenskaplig bok, med fakta om de enorma effekter fysisk aktivitet har på hälsa och välmående.

Livstilsakuten: mat och rörelse som medicin
Kristina Andersson m fl
Tukan förlag, 2022

Att livsstilen har stor betydelse för hälsan vet de flesta, men vad innebär det i praktiken och hur lyckas man med livsstilsförändringar? Dessa frågor tas upp i Livsstilsakuten. Boken består av tre delar som författarna kallar vad, varför och hur. I den första delen går de igenom hur olika livsstilsfaktorer påverkar kroppens organ och hur man kan minska risken att drabbas av vanliga folksjukdomar som till exempel hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, fetma och cancer. I den andra delen går man igenom vad en hälsosam livsstil innebär i form av rekommenderad mängd rörelse per vecka, kostråd, dieter med mera. Del tre innehåller handfasta råd och tips när det gäller träning och kost. Det finns förslag på hur man lägger in rörelsepauser i vardagen, tips på styrkeövningar och pulshöjande träning samt enkla recept på frukost, lunch, middag och mellanmål.

Hälsosegrar: den vetenskapliga vägen till ett friskare liv
Linda Bakkman m fl
Norstedts, 2021

Forskning visar att det vi aktivt ägnar oss åt - våra medvetna livsstilsval - kan påverka så mycket som 40 procent av vårt välbefinnande. Vi har med andra ord stora möjligheter att själva göra en skillnad i hur vi mår. Här presenteras den forskning om hur rörelse, mat och återhämtning påverkar vår hälsa. Vi får veta vad som händer i kroppen och i hjärnan när vi till exempel stressar för mycket, sover dåligt, sitter för länge eller inte får i oss tillräckligt med näring. Men också hur vi faktiskt kan omsätta den kunskapen i praktiken och ändra våra beteenden. Hur vilar man hjärnan? Vad är egentligen "nyttig" mat? Och vilken funktion fyller vardagsmotionen? Fokus ligger på de vardagliga utmaningarna.

Starkt kul: ingen kan bli perfekt – men alla kan bli skitbra
Micael Dahlen
Volante, 2019

"Allt det jag lärt om livet kan appliceras på träning. Livet och träningen hänger ju ihop. Allt jag forskat fram om lycka, mening, att må bra går att tillämpa på träning. Hur vi beter oss och varför vi gör vissa saker eller inte, hur vanor blir till och ändras. Att ha kul. Vara stark, så stark du vill på det sätt du vill." Micael Dahlen menar att allt han lärt sig om livet kan appliceras på träning, och allt han lärt sig om träning kan användas i resten av livet. Starkt kul är en tankebok fylld med tips, övningar och lifehacks. För att förändra vanor. För att springa längre och snabbare. För att bli en vardagsninja. Och ha starkt kul på vägen!

Fysisk aktivitet för unga med Downs syndrom
redaktörer Ann-Christine Sollerhed och Gerth Hedov
Studentlitteratur, 2024

Fysisk aktivitet för unga med Downs syndrom inleds med en presentation av syndromet och kromosomavvikelsen och vilka kroppsliga och beteendemässiga kännetecken som det innebär. Tyngden ligger dock på kapitlen om fysisk aktivitet, vikten av rörelseglädje och att tidigt arbeta med "physical literacy" eftersom barn med Downs ofta har en försenad utveckling av sin motoriska förmåga. Boken fortsätter med kapitel om rörelse hemma respektive rörelse i skolan relaterat till ämnesplaner och skolans ansvar. Det är en lättläst bok med korta kapitel. Texten är väl underbyggd med referenser och har många konkreta exempel.

Hjärnstark: få en starkare hjärna med träning
Anders Hansen
Fitnessförlaget, 2016

Hjärnstark lättläst: få en starkare hjärna med träning
Anders Hansen, bearbetad till lättläst av Niklas Darke
Bokförlaget Hedvig, 2020

Den här lättlästa boken är en omarbetning av författarens första bok och redogör för sambandet mellan motion och hjärnans funktioner. På ett lättfattligt sätt förklaras hur rörelse påverkar bland annat stress, minne, kreativitet och psykisk hälsa. Anekdoter och erfarenheter ur människors liv flätas samman med fakta vilket gör boken både informativ och underhållande. Språk och innehåll är förenklat jämfört med originalet, men ämnets komplexitet kräver ändå en viss grad av avancerad vokabulär vilket gör att målgruppen trots allt behöver en relativt god läsvana och kunskaper i svenska språket.

Hjärnstark junior: smartare, gladare, starkare
Anders Hansen och Mats Wänblad
Bonnier fakta, 2020

Hjärnstark junior är en faktabok som riktar sig till alla barn och ungdomar från mellanstadieålder och uppåt. Den kan med fördel läsas av eller tillsammans med en vuxen, eftersom författarna har använt vetenskapliga namn och förklaringar på de olika fenomen som tas upp. Trots detta är den enkel att förstå och budskapet är tydligt och återkommer genom alla bokens delar - det finns en mirakelmedicin som gör dig lugnare, gladare, mindre stressad, och ger bättre minne. Den medicinen heter ”rör på dig” och tas i lagom doser om cirka 10 minuters intensiva rörelsepauser i kombination med ett par längre konditionspass per vecka.

Heja speciell
Cecilia Rihs
Olika, 2024

En kapitelbok framtagen i samarbete med organisationen Special Olympics Sweden som ger möjligheter till idrottsaktiviteter för personer med rörelsenedsättning, synnedsättning och intellektuell funktionsnedsättning. I Heja speciell har Cecilia Rihs och Johanna Arpiainen i text och bild gestaltat hur dessa aktiviteter och idrotter kan genomföras. I en berättelse i tre olika kapitel får läsaren följa fyra olika barn i tre olika sporter: innebandy, snöskolöpning och fotboll. Gemensamt för barnen är att de har en funktionsvariation. Boken avslutas med en avdelning frågor och svar om parasport, Special Olympics och intellektuell funktionsnedsättning.

Träning som medicin
Åsa Tornberg och Stephen Garland
Studentlitteratur, 2022

Åsa B. Tornberg är doktor i klinisk fysiologi och docent i fysioterapi. Stephen Garland är doktor i träningsfysiologi. Sambandet mellan fysisk aktivitet och hälsa är starkt och här får läsaren kunskap och verktyg för att behandla ohälsa med träning. Bokens första del handlar om träningsfysiologi och rör bland annat de medicinska effekter träning har och hur träning skyddar mot sjukdom. I den andra delen får läsaren kunskap om hur man mäter och utvärderar kondition och muskelstyrka. Tredje delen handlar om förskrivning och dosering av träning vid olika sjukdomstillstånd.

Träna hemma med Sofia
Sofia Åhman
Norstedts, 2021

På ett pedagogiskt och noggrant sätt går boken igenom olika inriktningar som uppvärmning, styrka, rörlighet, kondition och redskap för att nämna några. Genom enkla, och lagom fysiskt utmanande övningar kan man träna sig igenom boken eller välja kortare pass. Varje kapitel inleds med en längre text som förklarar inriktningen i kapitlet och motiverar varför det är viktigt.

Se om böckerna finns inne för utlåning

Habilitering & Hälsas bibliotek