Hedvig och Vilma var båda unga när de drabbades av en hjärnskada. Hur påverkades deras liv och hur har de anpassat sig till en tillvaro med nya förutsättningar? Vi träffar dem tillsammans med psykologen Solveig Hansdottir, som ger stöd till unga med förvärvad hjärnskada.
I det här programmet berättar Vilma, 34 år, och Hedvig, 18 år, hur det var för dem när de drabbades av förvärvad hjärnskada, det vill säg en hjärnskada som inte är medfödd. Solveig Hansdottir, psykolog på Hjärnteamet barn inom Habilitering & Hälsa, ger stöd till barn och unga med förvärvad hjärnskada och är också med i programmet.
Vilma drabbades av en hjärntumör
Vilma var 17 år när det upptäcktes att hon hade en tumör i hjärnan. Hon gick andra året på gymnasiet när hon plötsligt märkte att hon hade svårt att läsa. Ord och rader hoppade så att hon inte kunde fokusera på vad som stod. I skolan satt hon med ryggen mot tavlan läraren skrev på för att det var så ansträngande att titta på ord som flöt omkring. En ögonläkare konstaterade att felet inte satt i ögat och lät henne röntgas. Röntgen visade tecken på en tumör i hjärnan. Efter det gick allt fort. Vilma fick snabbt komma till Karolinska universitetssjukhuset och påbörja behandling efter att hjärntumören konstaterats.
Behandlingen skulle pågå under en längre tid. Skolan planerade därför för att Vilma skulle vara borta ett helt läsår. Vilma tycker att skolan tog ansvar för situationen så att det blev bra för henne att komma tillbaka.
Vilma minns inte själv så mycket av den första tiden. Det tog ett tag att förstå konsekvenserna av det hon varit med om. Innan hon återgick till sin gymnasieskola gick hon på Alviksstrandsskolan som är en rehabiliteringsskola för unga med förvärvad hjärnskada. Det var när hon gick där som hon började förstå att hon nog aldrig skulle bil helt återställd.
Vilma beskriver det själv som att hon insjuknade i en tid då många tar klivet ut från familjen för att skapa något eget, men för henne stannade det av. I dag bor hon i en egen lägenhet men hon har dagligen kontakt med sina föräldrar och behöver fortfarande deras hjälp med tvätt och städ.
Hon har på sätt och vis accepterat att hon har en hjärnskada. I nuet kan hon acceptera det, men blickar hon framåt ett antal år har hon svårt att acceptera att livet kommer att se ut så här. Att hon kommer att leva själv till exempel. Många av hennes kompisar börjar få barn, vilket är otänkbart för henne.
För att må bättre tränar Vilma. Hon går på promenader och ser till att komma hemifrån och träffa andra i stället för att bara sitta hemma i lägenheten.
En stor hjälp för henne har varit att regelbundet träffa en psykolog. I tio års tid har hon varje kunnat prata med någon. Utan de samtalen tror hon inte att hon skulle vara lika stark i dag. Ett annat viktigt stöd har varit att träffa andra med liknande erfarenheter.
Hedvig fick en stroke
Hedvig var 14 år och gick i högstadiet när fick hon en lättare stroke, en så kallad tia. Stroken ledde till att hon fick en förvärvad hjärnskada. Sedan dess har hon genomgått mängder med utredningar och fått olika diagnoser, senast en som heter antifosfolipidsyndrom (APS). Vad som var orsaken till stroken vet man inte helt fortfarande.
Det började med att Hedvig kände av domningar i bland annat handen. Domningarna blev gradvis värre och de sista fick henne att söka vård. Då domnade ena armen och ett av benen bort dom. Domningarna spred sig sedan till ansiktet och munnen så att hon inte kunde prata ordentligt. Hon tappade ord och sluddrade. Dagen efter var hon extremt trött. När hennes mamma hörde vad som hänt kvällen innan tog hon med Hedvig till akuten där hon fick träffa olika läkare. Efter det tog det ungefär ett halvår innan de ställde diagnosen antifosfolipidsyndrom (APS).
Hedvig fick ingen information om hur hon skulle kunna påverkas men hon märkte snabbt själv av att hon var tröttare och att minnet blivit mycket sämre. Hon orkade inte gå hela skoldagar och hon tappade ord och upplevde det som en dimma när hon skulle tänka. Kompisar reagerade på att hon frågade samma sak flera gånger, och hon som tidigare haft väldigt lätt för matte kunde inte längre multiplikationstabellen.
Hedvig gick i skolan under hela utredningsperioden men på grund av tröttheten orkade hon sällan vara där mer än någon lektion per dag. Efter utredningen konstaterade läkarna att Hedvig hade minnessvårigheter och hjärntrötthet. Då blev hon berättigad till att få anpassningar i skolan. Det var ett stort stöd. Hon fick anpassat schema, mer tid för prov, rätt att ta pauser och vila under skoldagen.
Hedvigs liv har förändrats på många sätt. Före hjärnskadan höll hon på med dans men efter den fanns inte energin och hon kunde inte komma ihåg koreografier. I dag går hon på gymmet i stället där hon kan anpassa träningen själv. Hon har också begränsat umgänget till färre nära vänner än många bekanta. Hon behöver planera mer och ta pauser för att orka med studierna. Hon läser Naturprogrammet på gymnasiet.
Träning och att träffa vänner är viktigt för att Hedvig ska må bra. Hon försöker att inte identifiera sig så mycket med sin hjärnskada och leva så vanlig som möjligt. Att leva med en hjärnskada blir till slut ens vardag. Svårigheter blir tydligast om hon är i en stressig period eller om hon sovit dåligt. Då minns hon inte vad folk sagt och kan till exempel ha svårt att hitta till sitt klassrum.
Liksom för Vilma har det för varit en stor hjälp att prata med en psykolog. Att säga något högt och att kunna prata med någon om allt med har hjälpt henne att reflektera över sin situation. Hon tycker också att det är hjälpsamt att kunna dela sina upplevelser med andra som har liknande erfarenheter.
Solveig ger stöd till barn och unga med förvärvad hjärnskada
Solveig Hansdottir är psykolog på Hjärnteamet barn inom Habilitering & Hälsa. Hon träffar barn och unga som drabbats av förvärvad hjärnskada. För många kan det vara svårt att ta in vad det har varit med om. Många får högre oro, ångest, stress, berättar Solveig.
En hjärnskada påverkar en både kognitivt och psykiskt. Man blir till exempel tröttare, får svårt med koncentration och att komma igång med uppgifter. Skolan är en tydlig markör mellan före och efter. Saker man tidigare klarat av och haft lätt för fungerar plötsligt inte längre, som att läsa och skriva. Det kan vara svårt att förstå att det handlar om symtom på hjärnskada. I stället tror många att det beror på stress eller trötthet. Att få förståelse för symtomen är viktigt.
De flesta vet inte vad förvärvad hjärnskada är och hur det påverkar tillvaron. Det kan vara lättare att tänka att symtomen beror på stress eller trötthet än att det beror på en hjärnskada. Har man tidigare levt ett friskt liv utan kontakt med sjukvården är det ofta svårt att identifiera sig med att ha drabbats av en hjärnskada.
Ett sätt att skapa förståelse för vad man har varit med om är att rita upp en tidslinje över livet. Genom att göra en berättelse om sig själv kan man förstå vad som hänt och att det finns en person och ett liv innan den förvärvade hjärnskadan inträffade.
Många unga kan behöva stöd när de börjar förstå vad de varit med om. Familjen kan också behöva stöd. Barnet kanske inte själv kommer ihåg så mycket av perioden runt insjuknandet, men för övriga i familjen kan det ha varit en traumatisk upplevelse och en väldigt orolig period. Den oron kan hänga kvar och smitta av sig på barnet. Därför är det viktigt att prata om det som har hänt. Det kan vara bra att komma tillbaka till det barnet har varit med om flera gånger.
Att tillåta sig att få vara ledsen och sörja är viktigt. Det kan göra det enklare att komma vidare och acceptera situationen. Helt och hållet kanske det aldrig går att acceptera, men att närma sig det är ett steg på vägen.
Det är bra att ha någon att prata med, till exempel en psykolog, och att träffa andra med liknande erfarenheter. Det är också viktigt att våga utmana sina rädslor som en del i rehabiliteringsprocessen för att kunna fortsätta leva sitt liv. Det kan också en psykolog eller kurator hjälpa till med.