Över 10 procent av alla med en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF) har också problem med maten. En del får diagnosen ARFID (selektivt ätstörning eller restriktivt ätande), en ätstörning som inte är kopplad till vikten och utseendet. Hur kommer det sig och vad kan man göra åt det? Vi pratar med Elisabet Wentz, professor vid Sahlgrenska akademin och med Elina Johansson, verksamhetsledare på Attention Stockholm.
Elina Johansson har själv haft en ätstörning, som hon är frisk från sen ett antal år sen. Elisabet Wentz är specialistläkare i barn- och ungdomspsykiatri och vuxenpsykiatri och har forskat mycket kring sambandet mellan ätstörningar och neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.
Ur innehållet
- Olika ätstörningsdiagnoser, som selektivt ätande, PICA
- Hur ätstörning yttrar sig för personer med NPF
- Faktorer som triggar igång en ätstörning
- Vad som krävs för att bli frisk
- Hur en ätstörning behandlas vid NPF
- Vad närstående kan göra
Anorexi, bulimi och hetsätningsstörning finns både hos personer som har adhd och autism. Bulimi och hetsätningsstörning är något vanligare vid adhd medan fetma och anorexi är något vanligare för personer som har autism. De allra flesta som har en ätstörning är normalviktiga.
Vid en ätstörning får många autistiska symtom, även personer som inte har en NPF-diagnos. Man blir fyrkantig och tvångsmässig. För personer som har en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning kan ätstörningen till en början få dem att fungera bättre.
För personer med NPF finns flera svårigheter kring mat och måltider. Matens konsistens och att blanda mat kan vara svårt. Stökigt vid matbordet och att vara social i matsituationen är andra exempel på sådant som kan vara svårt. Många känner inte heller hunger eller mättnad. Ätstörningar kan visa sig redan första året. Många föräldrar oroar sig tidigt, men får lugnande besked på barnavårdscentralen.
Anorexi och bulimi är tio gånger vanligare bland flickor, men för personer som har adhd eller autism är det ungefär lika vanligt bland kvinnor och män.
Vilka signaler ska man vara vaksam på?
Förändringar i beteende och hur personen mår är sådant man kan vara uppmärksam på, och om personen isolerar sig eller går iväg efter måltiden. Att börja på en diet eller plötsligt utesluta viss mat kan vara ett tecken. Man bör också vara vaksam på barn som utreds för autism när det gäller ätandet. För barn och unga med adhd kan det snarare handla om att de tappar kontrollen över ätandet.
SWEAA är ett självskattningsformulär som har tagits fram för att kunna upptäcka ätstörningar hos personer som har en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Eftersom vi vet att det är vanligt med ätstörningsproblematik hos de här personerna är det är viktigt att fånga upp det innan det utvecklas till ett problem. Behandlingen måste också anpassas så att den fungerar för personer som har diagnos.
Vad kan man som närstående göra?
Om barnet fått en autismdiagnos är det viktigt att närstående får information om att det kan bli problem med maten. Vid adhd är det viktigt att med ordning när det gäller mat och måltider, exempelvis att äta på regelbundna tider. Många föräldrar har egen problematik och kan då behöva hjälp med det.
Att banta och att prats nedsättande om sin egen eller andras kroppar kan vara en utlösande faktor. Undvik det och försök att ha ett naturligt förhållningssätt till mat, vikt och ätande.
Det går att bli frisk
Myten om att det är som att vara ”nykter alkoholist” stämmer inte. Många blir helt friska från en ätstörning. Forskning visar att över 60 procent av de som insjuknat i en ätstörning blir friska.
Om du har en ätstörning, eller någon i din omgivning har det, är det viktigt att söka hjälp. Det går inte att behandla på egen hand och ju längre man väntar desto större risk att ätstörningen blir kroniskt.
På Riksföreningen mot ätstörningar, Frisk och fri, finns information om var man kan vända sig.
friskfri.se