Adhd-center

Adhd-center erbjuder kurser, grupper och föreläsningar om adhd. Vi vänder oss till familjer med barn med adhd upp till och med 17 år. Alla våra insatser sker i grupp. Vi erbjuder ingen individuell kontakt och har inga läkare på Adhd-center.

Genom våra kurser och grupper får du möjlighet att lära dig mer om adhd och öka din förståelse för vad funktionsnedsättningen innebär i vardagen. Du får lära dig strategier för att underlätta vardagen och dela erfarenheter med andra i liknande situationer. Med adhd menar vi samtliga former, även add. 

Ansök till oss

Du ansöker själv till oss, vi tar inte emot remisser. Du ansöker i första hand via 1177.se till Adhd-center. Har du inte möjlighet att ansöka digitalt så kan du ansöka via en pappersblankett.

Ansök till Adhd-center

Barn med adhd

Vi har kurser, föreläsningar och workshops för dig som är förälder till ett barn med adhd som är upp till och med 17 år. Vi har även olika typer av grupper för hela familjen, exempelvis barn från 9 år, mor- och farföräldrar och syskon.

Information till dig som är ung vuxen

Adhd-center har fått ett nytt vårdavtal i början av 2024. Detta innebär att vår målgrupp förändras till att gälla personer upp till 18 år med adhd samt deras närstående. Tidigare gick gränsen vid 25 år.

Vi vill därför informera dig som är ung vuxen om följande:

 • Adhd-center kommer inte längre att erbjuda kurser för unga vuxna
 • Du som är inskriven hos oss kommer att skrivas ut under vårterminen och får då ett brev om detta
 • Vuxenpsykiatrin erbjuder fortsatt vård för adhd hos vuxna, och har i många fall psykoedukativa kurser

Du kan läsa mer om adhd och vilken vård som finns via 1177: 

Om adhd på 1177.se

Du kan även läsa mer på Region Stockholms psykiatris hemsida:

Om behandling vid adhd på regionstockholm.se

Kurser, grupper och föreläsningar

Du som beviljats insatser från Adhd-center och varit på välkomstträff kan anmäla dig, och dina närstående, till våra kurser, seminarier och föreläsningar.

Tips för föräldrar till barn med adhd

Adhd-center har sammanställt tips som kan underlätta för barn med adhd i olika situationer. Tipsen handlar till exempel om sömn, skola, måltider, kompisar, fritid och känsloutbrott.

Vill du delta i en studie om vardagsfunktioner?

Om ICF CoreSets-studien

I den här forskningsstudien undersöks vardagsfunktion hos personer med adhd och/eller autism. Målet med studien är att testa en digital plattform (ICF CoreSets-plattformen) och att öka kunskapen om utmaningar och styrkor hos individer med adhd och/eller autism, för att i förlängningen bättre kunna matcha anpassningar och stödinsatser till personers behov. 

Studien görs av KIND och riktar sig till personer både med och utan adhd och/eller autism. Som deltagare svarar du på olika frågor i ett digitalt formulär.

Läs mer om studien och anmäl dig via länken nedan: 

Till ICF Core Sets-studiens hemsida

Tips från Adhd-center

Publicerad forskningsartikel om IPSA

Adhd-center har samarbetat med KIND på Karolinska Institutet i ett forskningsprojekt om ett nytt föräldrastödsprogram som utvecklats och anpassats för föräldrar med egen adhd-diagnos. Improving Parenting Skills Adult ADHD (IPSA) vänder sig till föräldrar som vill utveckla sitt användande av effektiva föräldrastrategier för att stärka relationen och minska risken för konflikt med sitt barn (3-11 år). 

Nu har en forskningsartikel publicerats som beskriver utvecklingen och en första pilotutvärdering av IPSA-programmet. Läs forskningsartikeln genom att klicka på länken nedan:
Parent Training Tailored to Parents With ADHD: Development of the Improving Parenting Skills Adult ADHD (IPSA) Program - Therese Lindström, Sofia Buddgård, Lena Westholm, Martin Forster, Sven Bölte, Tatja Hirvikoski, 2023 (sagepub.com)

Vill du läsa mer om IPSA eller andra projekt kring föräldrar med egen adhd? Klicka på länken nedan:
Föräldrar med egen adhd | Karolinska Institutet (ki.se)

Ork och motivation till förändring i podden Funka olika

Habilitering & Hälsas podd Funka Olika har en serie där de pratar bland annat med psykologer och föräldrar till barn med funktionsnedsättning som delar med sig av sina tips och erfarenheter. Det finns både texter och poddavsnitt om ork och motivation.

Klicka här för att komma till "Funka Olika" om ork och motivation

Ett poddavsnitt handlar specifikt om att motivera barn och unga med adhd till behandling. I avsnittet medverkar en tonåring med adhd samt Ellie Vasiladioti, barn- och ungdomspsykiatriker och Camilla Ekstrand, enhetschef på Adhd-center.

Klicka här för att komma till Funka Olikas poddavsnitt "Så motiverar du barn och unga med adhd"

Poddserie om trotssyndrom

Habilitering & Hälsas podcast "Funka Olika" har släppt en poddserie om trotssyndrom. De har även filmer och texter om trotssyndrom på sin sida.

Klicka här för att komma till "Funka Olika" om trotssyndrom

Projekt om trots

Riksförbundet Attention har via det avslutade projektet "Trots Allt!" tagit fram videoklipp, affisch och tidningar, som finns att ta del av på Attentions hemsida. De hoppas både öka kunskapen om trotssyndrom i samhället såväl som att ge stöd till familjer som har en utmanande vardag kantad av trots.

Om trotssyndrom på Riksförbundet Attentions hemsida

Poddtips

Lena Westholm, en av Adhd-centers psykologer, medverkade i ett avsnitt av podcasten Adhdlivet. I avsnittet svarar Lena på lyssnarnas frågor.
Klicka här för att komma till avsnittet

Insatser för barn, tonåringar och syskon

Har du ett barn eller tonåring med adhd eller add, som vill lära sig mer om sin diagnos och träffa andra i liknande situation? Vi erbjuder Skills för barn (9-12 år) och tonåringar (13-17 år). Skills är en gruppinsats för barn med adhd eller add. Insatsen består av två träffar för barn respektive tre träffar för tonåringar. Vi har även informationsträffar för syskon som vill veta mer om diagnosen och träffa andra syskon.

Digitala kurser för föräldrar och andra närstående

Det finns bokningsbara platser på digitala insatser för föräldrar och andra närstående, släkt och vänner om adhd och add. Bland annat en digital version av grundkursen för föräldrar och en föreläsning om adhd och sömn.

Välkommen med din kursanmälan

Anmälan till kurs görs alltid via kursbokningssystemet Ping Pong

 

Kontakta Adhd-center

 • Telefontider

  Tisdag, onsdag, torsdag, fredag 8-15
  Måndag 13-15
  Lunchstängt alla dagar 12-13

 • Adress

  Tideliusgatan 12, Rosenlund, huvudentrén, entréplan

  Postadress: Box 17056, 104 62 Stockholm

  Vägbeskrivning via Google maps

Adhd-centers telefonrådgivning

Adhd-center har en egen rådgivningstjänst för frågor om adhd och strategier i vardagen.

Ring vår expeditionstelefon på 08-123 355 30. Välj knappvalet för rådgivning. En behandlare ringer upp, oftast inom två veckor, för ett enstaka rådgivningssamtal om cirka 20 minuter.

Ring 1177 för sjukvårdsrådgivning. Är tillståndet livshotande eller akut, ring 112.

frågetjänst

Frågetjänst och rådgivning. Boka telefontid eller ring direkt.

Habilitering & Hälsas frågetjänst svarar på frågor om habilitering och samhällets stöd vid funktionsnedsättning. Rådgivningen ger stöd för att få en fungerande vardag. 
Frågetjänst och rådgivning 

funktionshindersguiden.se hittar du kortfattad information om samhällets stöd vid funktionsnedsättning.