I familjer där någon har adhd finns ofta ett stort behov av att lära sig mer genom att ta del av kurser, föreläsningar, texter och diskutera med andra.
Att förstå vad funktionsnedsättningen innebär är första steget mot att hitta rätt insatser och det utgör basen i all behandling. Med psykopedagogik avses utbildning och information som ökar förståelsen för funktionsnedsättningen samt ger strategier att handskas med vardagen för familjen, för barnet självt, och för andra personer i omgivningen så som pedagoger och andra närstående.
Adhd-center
Adhd-center i Stockholm är ett kurs- och kunskapscenter inom Habilitering & Hälsa som riktar sig till familjer inom Stockholms län. Adhd-center erbjuder kurser, grupper och föreläsningar om adhd för barn, ungdomar, och deras familjer. Många av Adhd-centers grupper riktar sig till föräldrar.
Mer kunskap om adhd brukar ge en ökad förståelse för svårigheterna och hur de kan yttra sig i vardagen. Genom att lära sig nya strategier att använda i vardagen och genom att dela erfarenheter med andra i liknande situationer kan vardagen både fungera bättre och kännas mindre ensam.
Läs gärna mer om Adhd-center och vilka kurser som finns genom länkarna nedan.
Om Adhd-center på habilitering.se
Adhd-centers digitala kurskatalog på habilitering.se
Rådgivning om adhd och strategier i vardagen
Adhd-center erbjuder rådgivning per telefon och via 1177s e-tjänster för dig som vill fråga om adhd eller diskutera olika situationer som uppstår i vardagen.
Läs mer på Adhd-centers hemsida på habilitering.se
Exempel på psykopedagogiska insatser vid adhd
Föräldrautbildning för föräldrar som har barn med adhd
En rekommenderad insats efter att ett barn har fått en adhd-diagnos är psykopedagogik i grupp i form av en föräldrakurs. Föräldrarna får lära sig mer om vad adhd innebär samt får hjälp att hitta strategier för att bemöta barnet och får utbyta erfarenheter med andra föräldrar om hur man handskas med vardagens utmaningar. Föräldrakursen innehåller även information om samhällets stöd.
På Adhd-center erbjuds grundkursen STRATEGI för föräldrar.
Barn- och tonårsgrupper
Beskedet om diagnosen kan väcka starka känslor hos många - allt från lättnad till ilska, sorg eller oro för framtiden. Barnet eller tonåringen kan därför ha glädje av att en egen psykopedagogisk insats som syftar till att öka förståelsen för den egna funktionsnedsättningen, samtidigt som gruppen ger möjlighet att träffa andra och utbyta erfarenheter med unga i samma situation.
På Adhd-center erbjuds barn- och ungdomsutbildningen SKILLS i olika åldersgrupper från 9 till 17 år. För tonåringar 13-17 år finns även möjlighet att lära sig mer om adhd genom Adhd-centers känsloskola.
Insatser till förskole- och skolpersonal
Förskole- och skolpersonalen kan få mer information om det enskilda barnet i samband med återgivningen av utredningen till familjen. Ofta behöver personalen också mer konsultation och samarbete. De pedagogiska åtgärderna ska förskolan eller skolan ansvara för i samråd med föräldrarna. Kommunen ansvarar för att skolan ger elever och personal det stöd som behövs.
Föräldrar till barn med adhd kan anmäla skolpersonal till föreläsning på Adhd-center. Skolpersonal kan även hitta mer information via denna hemsida:
För dig som arbetar med personer som har adhd (habilitering.se)
Andra närstående
Andra familjemedlemmar så som syskon och mor- och farföräldrar kan också behöva kunskap om adhd och få utbyta erfarenheter. Även andra närstående så som övrig släkt och nära vänner kan ha nytta av kunskapen.
Adhd-center erbjuder kurser och föreläsningar för närstående.
Informationsmaterial
En viktig del av psykopedagogiken är informationsmaterial av hög kvalitet där familjemedlemmarna och andra personer i nätverket kan få råd, tips och kunskap. På denna hemsida har vi samlat informationsmaterial som är baserat på tillförlitlig forskning, erfarenheter av yrkesverksamma samt föräldrar som har barn med adhd.
Genom att följa länken nedan kommer du till vår samlade sida med tips på fördjupande material så som poddar, filmer och lästips.
Tips på fördjupande material (habilitering.se)
Föräldraträning
Många föräldrar kan behöva mer stöd föräldrarollen, särskilt om problembilden är mer komplex exempelvis om barnet agerar aggressivt och utagerande. Föräldraträning syftar till att bryta negativa samspelsmönster, minska beteendeproblematiken och reducera den stress som många föräldrar till barn med adhd upplever. I Sverige finns ett antal olika föräldraträningsprogram så som Komet och Cope. Programmen bygger på inlärningspsykologiska och beteendeterapeutiska principer och ger föräldrar bland annat verktyg för att förstärka positiva beteenden och hantera utmanande beteenden. Föräldraträning bedrivs oftast i grupp men kan individueliseras för att passa familjers specifika behov. Programmen erbjuds ofta av kommunen eller via BUP.
På Stockholms stads hemsida kan du hitta mer information om olika föräldragrupper, bland annat Kometprogrammet:
Stöd till dig som förälder med barn upp till 18 år - Stockholms stad (socialtstod.stockholm)