Sömn

Sömn

Att sova är livsviktigt, och att inte sova alls är dödligt. God sömn är en förutsättning för både kropp och hjärna att återhämta sig och bearbeta intryck. Detta ger grunden till att lättare klara av stress och påfrestningar under dagen och kan också minska risken för sjukdomar. För lite och dålig sömn ökar de grundläggande symtomen på adhd. Om man inte får tillräckligt med sömn blir man ofokuserad och känslig för stress. Sömnproblem såsom insomningssvårigheter, nattliga uppvaknanden eller för tidiga uppvaknanden på morgonen går ofta att både förebygga och behandla utan läkemedel.

Sömn och adhdsymptom

Hur påverkar sömnbrist de exekutiva funktioner? En studie från KI visar att personer som har tendenser till adhd, men inte uppfyller kriterierna för diagnos, får efter en natts sömnbrist större försämring i sin förmåga att utföra uppgifter som kräver uppmärksamhet eller känsloreglering än personer utan sådana tendenser. 

Läkemedel vid sömnproblem

Vid stora sömnproblem kan behandling med läkemedel vara ett alternativ om andra insatser inte har gett effekt.

Att få till en god sömnhälsa

Att ha svårt att somna eller att sova oroligt förekommer enligt studier hos upp till 75 procent av alla med NPF. Nedanför hittar du konkreta tips från sömnexperten Li Åslund på hur man kan tänka och planera för att bemästra sömnen.