Autismforum

Bild på ett sovande barn

Hur får jag mitt barn att sova?

Många barn med funktionsnedsättning sover dåligt, men med rätt stöd kan man lära barnet att sova bättre. Hör psykologen Ulrika Långh och Jonas Bengtsson, förälder till Sebastian som har haft stora sömnproblem.

> Lära barn att sova på natten
> Allt från Funka olika


 

Är du orolig för coronaviruset?

Utbrottet av covid-19 kan skapa oro och stress, särskilt hos den som redan mår psykiskt dåligt. På internetpsykiatri.se kan du få råd och stöd. Här finns också tips på hur du som förälder kan prata med ditt barn om coronaviruset. 

> Krisstöd och råd (Internetpsykiatri, Region Stockholm)

> Information om corona på 1177.se

Lär dig mer om autism

I sju korta filmer om autism får du bland annat lära dig mer om autism och hur du kan anpassa krav för barn med autism. Filmerna bygger på första delen i Habilitering & Hälsas introduktionsprogram för föräldrar till barn 5–6 år med autism. 

> Autism hos barn - symtom och strategier

Lyssna på Funka olika

Podden Funka olika har flera avsnitt som berör autism. Lyssna på personliga samtal och råd från experter.

> Avsnitt om autism

> Allt från Funka olika

Bild från asdforalder.se

Förälder med autism

På webbplatsen asdforalder.se får du möta föräldrar med autism. I texter, filmer och quiz finns fakta och råd som förenklar vardagen. I avsnittet Föräldrar berättar delar föräldrar med sig av sina erfarenheter av föräldraskap. 

> asdforalder.se

Scope – webbkurs för unga med autism

Scope är en webbkurs för unga med en diagnos inom autismspektrumet. Om du är mellan 16 och 25 år kan du anmäla intresse. 

Scope

Omslag Funktion i fokus nr 2 2019

Samtidiga diagnoser i Funktion i fokus

Samtidiga diagnoser är temat för det senaste numret av Funktion i fokus. Du möter också Tilde Björfors, kreativ ledare för Cirkus Cirkör, en verksamhet där man ser personer med funktionsvariationer som en tillgång.

> Ladda ner tidningen Funktion i fokus

Föräldrabehandling i grupp

Är du förälder till ett barn 0–17 år med en funktionsnedsättning och upplever oro, nedstämdhet och stress i ditt föräldraskap? Då kan gruppbehandlingen Navigator ACT vara något för dig.

> Navigator ACT

Guide till vuxenlivet

Guide till vuxenlivet är för dig som har en funktionsnedsättning och är på väg att bli vuxen. I guiden kan du bland annat läsa om arbete, utbildning, bostad och stöd i vardagen. 
Ladda ner eller beställ broschyren här: 

> Publikationer

Introduktionskurs om autism

Prisma är en introduktionskurs för vuxna med autism och deras närstående. Kursen ger bland annat grundläggande kunskaper om autism och ger råd om enkla strategier som kan underlätta vardagen .
> Information och intresseanmälan 

UNG och ASPERGER

Ung och asperger

Ung och asperger är en webbplats som riktar sig till unga 16–25 år med en diagnos inom autismspektrumet

> Ung och asperger

Del av broschyren Stöd till dig som är anhörig

Stöd till dig som är anhörig

Anhöriga till personer med funktionsnedsättning kan själva behöva stöd. Läs om olika typer av stöd och vart du som anhörig kan vända dig i broschyren Stöd till dig som är anhörig.

> Ladda ner eller beställ 

Bild på broschyren samhällets stöd

Ny broschyr om samhällets stöd

"Samhällets stöd vid funktionsnedsättning" innehåller kortfattad information om samhällets stöd till personer med funktionsnedsättning. Med hjälp av den kan du orientera dig om vilket stöd som finns och hur man får del av det. 

> Ladda ner eller beställ broschyren

Bilder från Undra om habiliteringen

Undra – material för barn

Möt superhjälten Undra i appen Undra besöker habiliteringen eller läs boken med samma namn. Undra berättar om vad habilitering är och om barn med olika funktionsnedsättningar.

> Undra på App Store
> Undra på Google play
> Ladda ner eller beställ Undra besöker habiliteringen 

Habiliteringens resurscenter

Habiliteringens resurscenter ger information och rådgivning till alla som vill veta mer om funktionsnedsättningar, om kommunikativt och kognitivt stöd och om samhällets övriga stöd.

> Habiliteringens resurscenter

Funktionshindersguiden

Funktionshindersguiden ger information om stöd och service till personer med funktionsnedsättning.

> Funktionshindersguiden