Pelles dagar upptogs av tvång och ritualer

Det började med en bubblande känsla i barndomen. Långt senare konstaterades att han hade Tourettes syndrom, en funktionsnedsättning som utmärks av tics. KBT och meditation har hjälp Pelle Sandstrak på vägen till ett harmoniskt vuxenliv men som upplevde han en rad svårigheter.

Pelle Sandstrak
Pelle Sandstrak mediterar för att ticsen inte ska ta över. Foto: Staffan Gustavsson

– Jag hade kolsyra i stället för vatten i kroppen. Jag var extremt blyg som barn men mitt i blygheten kom plötsligt sjok av bubblor. Det var som en energikick, säger författaren och föreläsaren Pelle Sandstrak.

Känningarna, de sensoriska ticsen, syntes inte utanpå, men Pelle gav också ifrån sig pruttljud och kunde låta som en val. Att passera en tröskel kunde ta tid eftersom det måste ske enligt en särskild ritual. När han var elva, tolv år började tvångstankarna också komma.

Levde i samhällets utkant

Tvångssyndrom (OCD) är vanligt hos personer med tourette. I Pelles fall yttrade det sig bland annat i att han samlade på pappersbitar som absolut måste ligga i en speciell hög.

– Om någon tog bort en pappersbit blev jag väldigt arg. Jag hade symmetritvång, det är det många som har. Många med tourette tycker att tvånget är det jobbiga.
Som ung vuxen levde han i perioder i samhällets utkant.

– Jag bodde en tid i en gammal bil och dagarna upptogs av tvång och ritualer. Jag samlade på allt och sparade till och med min avföring.

KBT för tics och tvång

Så småningom flyttade han från hemlandet Norge till Sverige och fick kontakt med en neurolog som konstaterade att han hade tourette. Pelle Sandstrak var en av de första patienterna i Sverige som fick kognitiv beteendeterapi (KBT) för tics och tvångssyndrom.

– I dag mediterar jag två gånger per dag för att sortera tankarna och för att ticsen inte ska ta över för mycket. Jag vet när ”kolsyran” kommer och när jag ska släppa fram den där bubblande känslan. Man får ju mer självinsikt med åren, säger han.

Vill du läsa mer om samtidiga diagnoser?

Artiklar, forskning och tips om samtidiga diagnoser.

Vill du se andra temasidor?

Under Fakta och råd hittar du fler ämnesområden. 

Artikeln är tidigare publicerad i tidningen Funktion i fokus, som ges ut av Habilitering & Hälsa, Region Stockholm. Texten är anpassad för webb. Funktion i fokus