Dövblindhet i podden Funka olika

I en serie om dövblindhet ger vi en inblick i hur det kan vara att leva med kombinerad syn- och hörselnedsättning. Vi träffar bland annat unga och vuxna med förvärvad dövblindhet, en förälder till ett barn med medfödd dövblindhet och en kommunikationspedagog.

Mattias Ehn

Vad är dövblindhet?

I det första programmet reder vi ut begreppet dövblindhet och hur det kan vara att leva med en kombinerad syn- och hörselnedsättning. Gäster är Mattias Ehn, psykolog och forskare på Dövblindteamet, och Linda Eriksson, som är pedagog på Nationellt kunskapscenter för dövblindfrågor och själv har dövblindhet.

Lyssna på Vad är dövblindhet?
32 minuter - avsnitt ett av fem i serien Dövblindhet

Transkribering av Vad är dövblindhet?

 

Sari Vähänikkilä och Leif Werling

Att vara förälder till barn med dövblindhet

Om du får reda på att ditt barn är dövblint, hur skulle du hantera det? Vi möter Leif Werling, förälder till ett barn med medfödd hörsel- och synnedsättning, som berättar om sin resa. Gäst är även kommunikationspedagogen Sari Vähänikkilä som hjälpt familjen att utveckla en kommunikation med sonen.

Lyssna på Att vara förälder till barn med dövblindhet
32 minuter - avsnitt två av fem i serien Dövblindhet

Transkribering av Att vara förälder till barn med dövblindhet

 

Nästa avsnitt kommer 22 maj!

Om dövblindhet

Ungefär 2000 personer lever med dövblindhet i Sverige. Den siffran avser personer som fått dövblindhet före 65 års ålder. De som ser och hör sämre på grund av ålder räknas inte in.

 

Emma Varga och Klas Nelfelt

Så hanterar du stora livsförändringar

Klas Nelfelt föddes med hörselnedsättning. I 20-årsåldern fick han reda på att han även skulle förlora synen. Tillsammas med Emma Varga, kurator på Nationellt kunskapscenter för dövblindfrågor, berättar han hur man kan förbereda sig inför en så omfattande livsförändring.