- Forskning och utveckling
- Kompetensutveckling
- Kvalitet och uppföljning
- Jobba hos oss
- Praktisera hos oss
- Samverkan med andra
- Uppdrag och organisation
- Synpunkter och klagomål
- Om webbplatsen
- Om oss
- Befintlig sida: Valet 2022 på lättläst svenska
Valet 2022 - information och material
Den 11 september 2022 är det val i Sverige. Redaktionen på habilitering.se tipsar om lättlästa sidor som handlar om att rösta. Sidan är uppdelad i tre delar; Så går det till att rösta, partiledarsamtal och stöd för att rösta. I Habilitering & Hälsas bibliotek finns också information om valet.
1. Så går det till att rösta
Tidningen 8 sidor
Tidningen 8 sidor har gjort en valbok på lätt svenska. Den förklarar vad demokrati och politik är. Den beskriver vad partierna tycker i olika frågor, hur det går till i vallokalen och vad som händer efter valet, när rösterna är räknade. Alla väljare är politik på lätt svenska.
Valboken på 8sidor.se
Alla väljare på 8sidor.se
UR
UR har gjort en serie i fyra avsnitt om demokrati och valet. I serien "Varför ska jag rösta" möter vi Mir, Fatou, Maria och Markus som har intellektuell funktionsnedsättning, IF. Vi får bland annat följa med då de röstar i vallokalen. Serien visar steg för steg hur det går till att rösta på valdagen.
Varför ska jag rösta på urplay.se
Valmyndigheten
Valmyndigheten är ansvarig för information om valen. De har information om valet på lättläst med uppläsning, på teckenspråk och på andra språk.
Halmstad kommun har tagit fram en tydlig film om hur det går till att rösta, från att röstkortet kommer i brevlådan till hur det går till på valdagen.
Filmen Så här röstar du
2. Partiledarsamtal
SVT
SVT gör en serie där de träffar alla partiledarna. Utfrågningen är på lätt svenska. Utfrågningen är fem minuter lång. Varje partiledare får också svara på fem snabba frågor.
Valet på lätt svenska, svtplay.se
Sveriges radio
Sveriges radio har samlat nyheter om valet för dig som vill lyssna på lätt svenska
Valet på lätt svenska, sverigesradio.se
Funktionsrätt
Under mars och april 2022 arrangerade organisationen Funktionsrätt Sverige en serie samtal med partiledarna för våra riksdagspartier. Temat är Funktionsrätt. Filmerna finns på Youtube. Centerpartiet deltog inte. Samtalen tolkas på teckenspråk och har långsam undertext.
Här är länkar direkt till filmerna:
Kristdemokraterna
Liberalerna
Miljöpartiet
Moderaterna
Socialdemokraterna
Sverigedemokraterna
Vänsterpartiet
3. Stöd för att rösta
Ledagartimmar för att rösta
Myndigheten för delaktighet, MFD, vill att alla ska få möjligheter att rösta. I Stockholms län innebär det att man kan få ledsagartimmar för att kunna gå och rösta. Läs mer på myndighetens webbsida.
Material till studiecirkel
Studieförbundet har tagit fram ett material för studiecirkeln "Mitt val". Materialet handlar om att rösta. Vem som får rösta och hur det går till. Materialet finns som lättläst text och extra lättläst med widget-bilder. Det finns också filmer.

Habilitering & Hälsas bibliotek
Habilitering & Hälsas bibliotek på Sabbatsbergs sjukhus har information om höstens val. Där kan du ställa frågor och få svar. Se öppettider:
Publicerad 2022-06-07
Senast ändrad 2022-08-23
Senaste nyheterna
- Nyhetsbrev med habiliteringens tips i skolan
- Kurser och föreläsningar hösten 2023
- Poddserie om trotssyndrom
- Nyhetsbrev om sensorisk känslighet vid autism
- Dejtingtips för dig med autism
- Nyhetsbrev som vill krossa fördomar om IF
- Internationella autismdagen 2023
- Så hjälper du barn och unga att få en meningsfull fritid
- Bättre vård för personer med funktionsnedsättningar på vårdcentraler
- Nio nya filmer om att ha IF