För många barn och ungdomar med adhd utgör skolgången en stor utmaning. Redan i förskolan kan barnen ha svårt att finna sig till rätta, men i synnerhet skolans krav brukar vara svåra att klara av.
Nedan har vi samlat dokument och länkar som kan vara hjälpsamma för att ett barn med adhd/add ska få en så bra skolgång som möjligt.
Du hittar både övergripande material och material specifikt riktat till elever, föräldrar och skolpersonal.
Till dig som är elev, förälder eller skolpersonal
Habilitering & Hälsas temasidor "Skola och NPF"
Här hittar du artiklar, tips och råd om skolan och elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.
Provivus tipsbanken är en portal för pedagogisk personal som samlar tips, råd och idéer för at förenkla och förbättra samarbetet i vardagen mellan personal och elever med olika former av svårigheter, bland annat adhd. Det finns tips riktade till elever, föräldrar och pedagoger på hemsidan.
Intresseorganisationen Attention har skapat en sida med texter, filmer, tips, råd och inspiration till att ge elever med NPF bra förutsättningar. De har delat upp tipsen i olika kategorier för eleverna själva, för föräldrarna och för skolpersonalen.
Adhd-centers checklista om hur du som elev skulle vilja ha det i skolan
Adhd-centers checklista kan en som elev fylla i och använda tillsammans med skolan. Här finns frågor om vad en behöver för att underlätta lektioner och skolarbetet.
Adhd-centers tips för distansstudier för dig som är tonåring med adhd/add
Under covid-19-pandemin har många tonåringar behövt studera hemifrån. Adhd-center har tagit fram ett tipsblad med förslag som du kan testa för att underlätta pluggandet.
En webbplats med tips på strategier som hjälper dig att orka plugga. Tipsen är utformade som filmklipp. Webbplatsen är framtagen av UR. "Orka plugga" på UR.se
URs temasida "Skola hemma"
Här hittar du serier som funkar bra att använda hemifrån när en del av undervisningen sker på distans. "Skola hemma" på UR.se
Specifikt för dig som är förälder
Rådgivning om funktionsnedsättning och samhället stöd
Habiliteringens resurscenter ger information och rådgivning till alla som vill veta mer om funktionsnedsättningar, om kommunikativt och kognitivt stöd och om samhällets övriga stöd.
Habiliteringens resurscenter erbjuder bland annat sin frågetjänst kring skola och samhällets stöd
Om skolfrånvaro i Habilitering & Hälsas podcast "Funka olika"
Podden om livet med funktionsnedsättning. Lyssna på samtal med personer med egen diagnos, närstående och andra experter inom området. Dessa två avsnitt handlar om skolfrånvaro.
Riksförbundet Attentions sida om NPF i skolan för föräldrarna
Många föräldrar kan känna igen sig i att det är en stor kamp när skolsituationen inte fungerar. Genom Riksförbundet Attentions hemsida kan du ta del av erfarenheter och tips från andra föräldrar. Du hittar även tips från experter så som en jurist.
Skolinspektionens uppdrag är att genom inspektion och tillståndsprövning se till att skolhuvudmän driver sina verksamheter enligt lagar och förordningar.
Skolväsendets överklagandenämnd är en oberoende, domstolsliknande myndighet dit du som elev, student eller vårdnadshavare kan överklaga vissa beslut inom bland annat förskoleklassen, grundskolan, gymnasieskolan och vuxenutbildningen.
Gratis kompetensutveckling online framtaget av Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM) för pedagoger som möter barn med neuropsykiatriska diagnoser. Studiepaketet är uppdelat i moment och består bland annat av filmer och föreläsningar. Studiepaket till pedagoger på spsm.se
Intresseorganisationen Attention har skapat en sida med texter, filmer, tips, råd och inspiration till att ge elever med NPF bra förutsättningar. De har delat upp tipsen i olika kategorier för eleverna själva, för föräldrarna och för skolpersonalen. Med NPF i skolan på attention.se
Riksförbundet Attentions sida om NPF i skolan för skolpersonalen
Här kan du ta del av tips och råd om vad som har fungerat för elever med adhd/add och olika erfarenheter från skolpersonal.
Riksförbundet Attentions filmklipp om att få skolan att funka för elever med NPF
I den här filmen av Riksförbundet Attention får ni träffa Källbrinksskolan och ESS-gymnasiet som aktivt jobbat för att få till NPF-vänliga skolor (cirka 17 minuter lång).