Stresshantering och extra stöd i orostider

I senaste Funktion i fokus nyhetsbrev lyfter redaktionen fram aktuellt inom funktionshindersområdet samt goda exempel, tips och råd i oroliga tider. Här kan du ta del av innehållet i nyhetsbrevet.

Funktion i fokus nyhetsbrev - november 2020

Tatja Hirvikoski, docent och FoUU-chef
Tatja Hirvikoski, docent och FoUU-chef. Fotograf: Anna Molander Porträtt av Tatja Hirvikoski, docent och FoUU-chef

Så ökar du motståndskraften mot stress

Tatja Hirvikoski, docent och FoUU-chef vid Habilitering & Hälsa och forskare vid KIND, Karolinska institutet, ger här konkreta råd för att öka motståndskraften mot stress i vardagen. Videon ingår i serien Hela Spektrat, ett samarbete mellan Min Stora Dag och Autism- och Aspergerförbundet.
» Välmående i pandemitider (Vimeo)

Sju strategier för stöd i oroliga tider

För att möta behovet hos personer med autism har UNC FGP Child Developement Institute i USA tagit fram ett stödmaterial med sju strategier för att hantera förändringar i vardagen. Strategierna kan fungera som en verktygslåda med idéer som kan vara till hjälp i orostider, som nu under pandemin.
» Stöd under coronapandemin (Autismforum)

Funkibator ställde om till digitala höstlovsläger

Funkibator ställde inte in sina höstlovsläger för barn och unga med rörelsenedsättning. I stället anordnade de digitala läger tillsammans med RBU, Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar. Vi ställde tre frågor till Pia Hammargren, ordförande i Funkibator. 
» Lyckat läger blev digitalt 

Lättläst och bildstöd om coronaviruset

Behöver du anpassad information om coronaviruset? Vi har samlat länkar
till användbart material, bland annat bildstöd, lättläst och information på
andra språk.
» Anpassad information om coronaviruset

Utmanande beteende i podden Funka olika

Personer med funktionsnedsättning kan ha ett utmanande beteende, till exempel att man skadar sig själv eller andra. Vi pratar med beteendeanalytikern Charlotte Scocco om vad det beror på och hur man kan jobba med det. Hör också Malin, vars son har autism, och Jimena som är pedagog på en anpassad skola (tidigare särskola).
» Podden Funka olika om utmanande beteende 

Så jobbar Center för sinnesstimulering säkert under pandemin

På Center för sinnesstimulering, Korallen och Lagunen, har man anpassat verksamheten för att kunna fortsätta att ha öppet och samtidigt följa myndigheternas rekommendationer. Kristina Söderquist, specialpedagog, berättar om verksamheten.
» Så jobbar Center för sinnesstimulering under pandemin

Superhjälten Undra besöker Korallen

Habiliteringens superhjälte Undra har flyttat in på Center för sinnesstimulering,
Korallen. Undra tar reda på saker
som barn med funktionsnedsättning undrar över.
» Följ Undra om habiliteringen på Instagram

Fler ska få fysisk aktivitet på recept

Nu ska det bli lättare för personer med funktionsnedsättning att få fysisk aktivitet på recept, FaR. Akademiskt primärvårdscentrum anordnar en utbildning för vård- och omsorgspersonal på tema funktionsnedsättning och FaR.
» FaRs dag med tema funktionsnedsättning

Ung och asperger – stöd för unga med autism

Ung och asperger är en webbplats som vänder sig till unga med autism i åldern 16-24 år. Här finns personliga berättelser och information om vad det innebär att ha en diagnos inom autismspektrumet.
» ungochasperger.se

Tidningen Funktion i fokus uppmärksammas igen

Tidningen Funktion i fokus som ges ut av Habilitering & Hälsa, Region Stockholm, nominerades återigen till det prestigefyllda Publishingpriset. Det är fjärde året i rad som tidningen nomineras i kategorin Verksamhetstidningar. 2018 vann tidningen priset i kategorin Årets omgörning.
» Funktion i fokus nominerad till Publishingpriset

Publicerad 2020-11-24