Sommarens digitala kurser

Under sommaren erbjuder Habiliteringens resurscenter fyra föreläsningar och kurser digitalt. Dessutom har Habilitering & Hälsa tre webbkurser som deltagaren gör på egen hand. Alla som bor i Stockholms län kan anmäla intresse att gå webbkurserna.

Djurgårdsbrunnskanalen
Foto: Stockholms läns sjukvårdsområde Foto som föreställer Djurgårdsbrunnskanalen

Grundkurs om autism och IF

1 juni - 22 juni
En kurs som består av fyra digitala träffar. Kursen ger grundläggande kunskap om autism och IF (intellektuell funktionsnedsättning) med både fakta och praktiska tips. Föreläsningspass varvas med diskussioner och erfarenhetsutbyten. Kursen riktar sig till föräldrar till barn 5-17 år med autism i kombination med IF.
» Information och anmälan till Grundkurs om autism


Samhällets stöd

2 juni - 16 juni
I den här kursen får föräldrar information om samhällets stöd vid funktionsnedsättning och kan utbyta erfarenheter med andra föräldrar. Kursen består av tre digitala möten. Kursen riktar sig till föräldrar till barn 5-12 år med funktionsnedsättning.
» Information och anmälan till Samhällets stöd


Sol och LSS

3 juni
En digital föreläsning om socialtjänstlagen, SoL, och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. Syftet är att ge aktuell information om regelverk som en förberedelse inför kontakten med kommunen. Föreläsningen vänder sig till närstående till barn och vuxna med funktionsnedsättning.
» Information och anmälan till Sol och LSS


Diagnos – och sen då?

10 juni, 22 juni, 29 juni, 7 juli, 13 juli
En diagnos väcker ofta många frågor om vart man vänder sig för att få stöd. Den här digitala föreläsningen ger övergripande information om bland annat habilitering, kommunernas stöd, hjälpmedel och stöd i skolan. Samma föresläsning erbjuds vid fem tillfällen och riktar sig till närstående till barn och vuxna med funktionsnedsättning.
» Information och anmälan till Diagnos – och sen då?


Scope – en webbkurs för unga om autism

I webbkursen Scope får deltagaren läsa om autism, titta på filmer och fundera på och skriva lite om hur det blir för en själv i vardagen. Kursen består av åtta delar. Varje del tar ungefär en timme att göra. Kursen riktar sig till unga med autism, 16-25 år, och görs med stöd av en handledare.
» Information och intresseanmälan till Scope


Utforska autism – en webbkurs för vuxna

Webbkursen Utforska autism består av sex delar som bland annat innehåller texter om autism och frågeformulär för egen reflektion. Varje del tar en till två timmar att göra. Kursen görs under sex veckor med stöd av en handledare. Kursen riktar sig till vuxna som har autism.
» Information och intresseanmälan till Utforska autism


Hur du ansöker om bidrag från fonder

Om man ska söka medel från fonder eller stiftelser, kan det vara bra att gå en kort webbkurs först. Habilitering & Hälsas webbkurs går steg för steg igenom hur man letar fonder på funktionshindersguiden.se och hur man skriver en ansökan. Kursen riktar sig till personer som har en funktionsnedsättning och deras anhöriga.
» Information och anmälan till webbkurs om fonder


Att leva med funktionsnedsättning – tips och igenkänning

I Podden Funka olika möts personer med egen erfarenhet av funktionsnedsättning och andra experter och samtalar om olika ämnen.

Podden vill bidra till ökad kunskap hos de som berörs, och samhället i stort. Lyssna på personliga samtal och råd från experter.

» Podden Funka olika

Funktion i fokus

Prenumerera på tidningen Funktion i fokus

Nytt nummer ute 25 maj!

Sover du som en prins? Då är du ganska ensam. En miljon svenskar har sömnproblem men att ha en funktionsnedsättning ökar risken för allvarliga sömnstörningar. Funktion i fokus nr 1 2021 handlar om den livsviktiga sömnen och hur både barn och vuxna kan sova bättre. Möt också influeraren Therese Lindgren som vloggar om psykisk ohälsa och läs om hur pandemin påverkar funkisfamiljer i Sverige och övriga Europa.

Läs tidigare nummer av Funktion i fokus

Funktion i fokus är den enda tidningen i Sverige som riktar sig till alla som möter människor med funktionsnedsättning i sitt arbete. Här hittar du nyheter och aktuell forskning inom funktionshinderområdet. Många av artiklarna finns också att läsa på habilitering.se.
» Se tidigare nummer och ladda ner


Du kan prenumerar på tidningen Funktion i fokus och beställa tidigare nummer utan kostnad. Vi har även ett nyhetsbrev och du kan följa vårt nyhetsflöde på Facebook.
» Följ oss och prenumerera