Lära sig gå på toaletten

  • 2024-09-30

  • 13 - 16

  • Habiliteringscenter Brommaplan, Klädesvägen 14

Så kan barnet lära sig kissa och bajsa på toaletten och få toalettrutiner som fungerar. En kurs för dig som är förälder till ett barn, 4-17 år, med autism och/eller intellektuell funktionsnedsättning och för personal runt barnet.

Barn med funktionsnedsättningar har ofta svårare att lära sig viktiga vardagsfärdigheter som att gå på toaletten och sköta sin hygien. Det innebär särskilda utmaningar för föräldrar och personal runt barnet.

Vi kommer att gå igenom olika steg i att lära sig kissa och bajsa på toaletten så självständigt som möjlig och sköta sin hygien på toaletten. Du kommer att få lära dig olika strategier för att vägleda barnet i de färdigheter som behöver övas in.

Ni får möjlighet att i nätverket planera hur ni ska gå tillväga för att utveckla självständigare toalettvanor.

Ni får reflektera över vad ni behöver undersöka vidare kring era och barnets förutsättningar och vad ni sen kan göra. Ni får tillfälle att utbyta erfarenheter med andra. Svårigheter att lära sig gå på toaletten som hänger ihop med stora samarbetsproblem ligger utanför denna kurs.

Vid behov följer vi några veckor senare enskilt upp vad ni genomfört hemma och hur ni kan utveckla toalettvanorna vidare.

För att delta behöver ni ha varit på ett första besök på ett habiliteringscenter inom Habilitering & Hälsa eller deltagit på grundkurs om autism (6-12 timmar) på Habiliteringens kurs- och kunskapscenter.

Ni som har kontakt med Autismcenter små barn, hänvisar vi till deras kursutbud.

Information om Lära sig gå på toaletten som pdf

Datum och tid
Måndag 30 september, 13.00-16.00

Sista anmälningsdag
22 september

Plats
Habiliteringscenter Brommaplan barn
Klädesvägen 14

För frågor
08-123 354 10

Intresseanmälan

Om du arbetar med ett barn med funktionsnedsättning behöver du ha vårdnadshavares samtycke för att delta.

Vi ger besked om plats efter sista anmälningsdag.

Det går att anmäla sig här på webben med Bank-ID. Annars kan ni ringa till oss.

När du går till anmälan skickas du vidare till vårt anmälningssystem Ping pong.

Habilitering, Dagliga rutiner, Hygien, Autism, Barn, Anhörig/Närstående, Nätverk/Personal (professionellt nätverk), Intellektuell funktionsnedsättning, Rörelsenedsättning, Habiliteringscenter Brommaplan barn, 0-6 år, 7-17 år