Psykologen tar "powerpaus"

Att yngste sonen Lion hade Downs syndrom kom som en chock på BB. Genom enkla, fokuserade övningar har fyrabarnspappan och psykologen Johan Bergstad hittat ett större lugn i en stormig tillvaro.

Lion och pappa Johan Bergstad
Livet med sonen Lion har lärt Johan Bergstad tålamod och acceptans. Foto: Henrik Hansson

När Lion Bergstad föddes var han ett välkommet sladdbarn. Precis innan familjen äntligen skulle åka hem från BB kom läkaren och bad om ett enskilt möte.

– Jag anade oro men fick ändå en fullständig chock. För mig innebar beskedet sorg, smärta och frustration. Skulle jag vara bunden som småbarnsförälder till ett barn med Downs syndrom resten av mitt liv? Våra andra tre barn var ju 8, 11 och 13 år och allt mer självgående.

Medveten närvaro

Johan Bergstads livboj blev mindfulness och dagliga övningar i medveten närvaro. Mindfulness går bland annat ut på att se tankar som mentala fenomen – de behöver inte vara sanna. Tanken ”stackars mig” kan till exempel vändas till ”grattis, du har fått ett barn”.

– Hjärnan är som en magnet för negativa tankar och som teflon för positiva, säger Johan Bergstad.

Tack vare det han kallar fokusträning har han hittat ett större lugn i en stormig tillvaro. 

– Utan fokusträning hade jag inte klarat papparollen, säger han.

Sköna ögonblick

Sonen Lion behöver matas, är hyperaktiv, kan inte prata och har svårt att acceptera sin hörapparat men han är samtidigt en levnadsglad, spontan och driven liten kille. Hans pappa får dela många sköna ögonblick med honom, allt från lyckan över såpbubblor till kramkalas med nya kompisar.

– Han lär mig tålamod, acceptans och att släppa taget om vad som är rätt och fel. Men oron kommer ju ibland, vi vet ju inte hur det ska gå för honom. Kommer han bli mobbad, klara av att bo själv eller att arbeta?

– Jag försöker släppa oron och välja tillit. Lion är fantastisk på att njuta av nuet, det vill jag också göra, och fokusträningen stöttar mig i att vara mer närvarande. Livet pågår ju här och nu.

I boken Hjärnfokus: så blir du lugn, kreativ och fokuserad (Forum, 2019) beskriver Johan Bergstad enkla övningar som kan göra stor skillnad.

Tre effektiva fokusövningar

Tankekaos i huvudet? 

Ta tre djupa och medvetna andetag, de hjälper dig att rikta tillbaka din uppmärksamhet till nuet.

Träna ditt fokus

Uppmärksamheten är som en ficklampa, det du fokuserar på blir tydligare. Öva dagligen på att uppmärksamma det som berikar ditt liv.

En ”powerpaus” hjälper dig att landa i kroppen

Sätt timern på en minut. Använd tiden åt att scanna av hela kroppen från fotsulorna till hjässan. Bara notera vad du upplever i olika delar av kroppen.

Podd om att få besked om diagnos

För podden Funka olika berättar två föräldrar hur det var att få besked om funktionsnedsättning när deras barn var bebisar. Johannas dotter fick diagnosen Downs syndrom som nyfödd. Viktorias son fick diagnosen Rubinstein-Taybis syndrom när han var fyra månader. I podden pratar föräldrarna tillsammans med Anita Gyllenstein, psykolog och psykoterapeut på Tittut.

Vill du läsa mer om föräldraskap?

Ta del av artiklar, forskning och tips.

Vill du se andra temasidor?

Under Fakta och råd hittar du fler ämnesområden. 

Artikeln är tidigare publicerad i tidningen Funktion i fokus, som ges ut av Habilitering & Hälsa, Region Stockholm. Texten är anpassad för webb. Funktion i fokus

Skribent: Josephine Carr