Pappapuben är deras andningshål

En gång i månaden möts en grupp pappor på en gemytlig pub i centrala Stockholm. De har alla barn med autism eller asperger.

Pappor som dricker öl
Pappapuben som funnits sedan 1980-talet lockar fortfarande nya deltagare. Foto: Susanne Walström

Stämningen är mysig på den klassiska puben Blecktornskällaren. Vid ett långbord har tretton män i olika åldrar bänkat sig med något att dricka. Det är inte vilket gäng som helst, alla är pappor, och alla har ett eller flera barn med autism eller asperger.

Många utmaningar

Pubkväll för pappor är öppen för medlemmar i Autism och aspergerföreningen i Stockholms län. Pubkvällarna, som äger rum en gång i månaden, är deras andningshål där de delar allt från bekymmer till fritidsintressen.

– Att ha barn med autism eller asperger är en livsresa. Att dela den med andra föräldrar är oerhört viktigt, för utmaningarna med myndigheter och skola är många, berättar Erik Lundgren, som har varit med i mer än tjugo år och är sammankallande.

Behöver inte förklara

Vissa kvällar är gruppen liten, vid andra tillfällen kommer betydligt fler. Några har varit med från starten på 1980-talet, andra är nya. Daniel Hemingstam som är här för första gången hittade pappapuben i kalendariet på föreningens webbplats.

– Jag kan ibland känna mig ensam i min papparoll, omgivningen förstår inte alltid hur mycket energi det tar att få familjelivet att fungera. Här kan jag träffa andra pappor där jag inte behöver förklara hur jag har det, säger han.

Ett ölglas
Över en öl och en bit mat blir det lättare att dela bekymmer och glädjeämnen. Foto: Susanne Walström

Underlättar livet

Att initiativet till pubkvällarna kom från en pappa och enbart gäller pappor, förklarar Erik Lundgren med att det är trevligt att möta andra män. Över en öl och en bit mat blir det lättare att fråga andra om råd och ge tips som underlättar livet. Ibland räcker det också att bara konstatera att man haft en pestmånad.

– Vi har en bra kemi och skapar ett tryggt forum där vi kan prata om allt från familjeproblem till fotboll. Några av oss har blivit goda vänner och även rest tillsammans, säger Sören Joelsson som kommer direkt från repetitionen med sitt bluesband.

Pubkvällarna är öppna för medlemmar i Autism- och aspergerföreningen i Stockholms län.  

Vill du läsa mer om föräldraskap?

Ta del av artiklar, forskning och tips.

Vill du se andra temasidor?

Under Fakta och råd hittar du fler ämnesområden. 

Artikeln är tidigare publicerad i tidningen Funktion i fokus, som ges ut av Habilitering & Hälsa, Region Stockholm. Texten är anpassad för webb. Funktion i fokus

Senast ändrad 2021-05-03

Skribent: Josephine Carr